Suunnittele seikkailusi

Omien polkujen kulkija löytää Kangasalta monia seikkailuja. Kaupunki tunnetaan harjuistaan, joten olemme pystyttäneet iloksesi neljä näkötornia. Nappaa tästä talteen vinkkimme! Lisää ideoita löydät sivun yläreunan valikosta.

Maastopyöräilijä Kangasala

Pyöräile harju- ja maalaismaisemissa

Pyöräilymatkailijat nauttivat Kangasalan ainutlaatuisista kulttuurimaisemista ja luonnosta. Kirkkoharjun liikuntareitti on hyväpohjainen, ja polut sopivat maastopyöräilyyn. PyhäNäsin Pyhäjärvireitti kulkee Roineen ympäri Kangasalan maalaismaisemissa ja harjuilla.

Ihmisiä Kirkkojärven luontopolulla

Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku

Noin 10,5 kilometrin pituinen Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku kulkee Kangasalan keskustan tuntumassa: Kirkkojärven rantapoluilla ja pitkospuilla, Liuksialan kultturimaisemissa ja keskustan kävelyteillä. 

Lue lisää

Pihtilampi Laipanmaa

Laipanmaan alue

Etelä-Suomen suurimpiin yhtenäisiin metsäalueisiin lukeutuva Laipanmaa on monipuolinen kohde retkeilijälle.

Lue lisää

Nouse näkötorniin

Kangasalan näkötornit kohottavat mielen korkeuksiin. Harjuilta on tähyilty kauas jo vuosisatojen ajan eikä upeiden maisemien viehätysvoima ole kadonnut minnekään. Vehoniemen ja Haralanharjun näkötorneilla kävijöitä palvelevat kahvilat.

Seikkaile Punamultalukolle

Vehoniemenharjulta noin kolme kilometriä etelään on vaikuttava muisto jääkaudelta, Punamultalukko, Suomen suurimpiin kuuluva suppa eli syvä harjukuoppa. Se on syntynyt soran alle hautautuneen suuren jäälohkareen sulamisen seurauksena.

Avaa kartta

Auringonlasku Kaarinanpolku

Kaarinanpolku

Kaarinanpolku on 60 kilometrin mittainen vaellusreitti, josta voi kulkea lyhyempiäkin osuuksia. Patikoinnin lomassa kannattaa levähtää laavulla, joita reitin varrella on useita.

Lue lisää

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue, Sorolamportaat

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue

Monipuolinen Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue on suosittu ympärivuotinen ulkoilu- ja virkistysalue Kangasalla.

Lue lisää

Melojat Saarikylissä Kangasalla

Melo, souda ja suppaile

Kangasalan lukuisat järvet ovat kuin tehty melontaa ja suppailua varten. Kaupunkiveneiden ja kanoottien lisäksi löytyy myös kajakki- ja sup-lautavuokrausta.

Lue lisää

Luolalöytöjä

Kangasalalta löytyy jännittäviä luolakohteita kierrettäväksi vaikka koko päiväksi. Lempokivi ja Ohtolan Pirunkallio ovat niistä tunnetuimmat. Mäyrävuoren ulkoilualue keskustan tuntumassa yllättää kauneudellaan. Luola löytyy suuren hiidenkiven alta.

 

Kirkkoharjun liikuntareitti

Kirkkoharjun liikuntareitti

Valaistu reitti Kirkkoharjun näkötornilta Kyötikkälän kautta haarautuu Vatialantien jälkeen kahtia. Toinen haara johtaa Vatialan koululle ja toinen haara kulkee Tampereen rajalle saakka yhtyen siellä Tampereen ulkoilureittiverkostoon. Kirkkoharjun liikuntareitin varrella on…

Lue lisää

Elamonjärven laavu

Elamonjärven laavu sijaitsee Laipanmaassa. Laavulta löytyy tulentekomahdollisuus ja käymälä.

Lue lisää

Kalasta

Kangasalan lukuisat järvet tarjoavat myös hienot mahdollisuudet kalastamiseen. Kaivannon kanava on erittäin suosittu kalastuspaikka. Pohtiolammella on mahdollisuus lohien onkimiseen.

Lue lisää

Kangasala uimapaikat

Kangasalan uimarannat

Kangasalla on satoja järviä ja lukuisia uimarantoja kesäpäivien vesileikkeihin Osa rannoista on hyvin varusteltuja ja niissä viihtyy pidempäänkin, osa on perheiden suosimia rauhallisempia poukamia.

Lue lisää

Kävelykierros keskustassa

Kävelykierros Kangasalan keskustassa sisältää paljon kohteita, joista osa on Kangasalan historiaan liittyviä ja osa nykypäivään.

Lue lisää

Kierrä Roine pyörällä

Roineen 75-kilometrinen kierros kulkee Kangasalan ja ympäryskuntien maalaismaisemissa ja kapuaa välillä harjuille. Matkalla voit poiketa vaikka idyllisiin Saarikyliin. Pyhäjärven ja Näsijärven pyöräilyreitit ovat myös lähellä.

Kirkkoharjun näkötorni

Kirkkoharjun nykyinen näkötorni valmistui 1931. Torni edustaa funktionalismin tyylisuuntaa.

Kirkkoharjulta avautuu maisema pohjoiseen Vesijärvelle ja Sorolan kartanoon, itään yli kirkontornin Kuohunharjulleja etelään Kirkkojärven yli Roineelle.

Lue lisää

Kuohunharjun ulkoilureitti

Noin 2 km pitkä reitti kulkee Kuohunharjun pohjoisrinnettä kirkonkylän keskuskentän ja Huutijärven Venttiväylän välillä. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Avaa kartta

Personkolon laavu

Personkolon laavulla Kaarinanpolun varressa on tulentekomahdollisuus sekä käymälä.

Lue lisää

Seikkailuja luonnossa

Luonnossa liikkuminen on hauskaa. Kangasalla retkeilyreittit soveltuvat lukuisia laavuja nuotiosta ja eväistä nauttimiseen. Vehoniemen luontopolku kulkee harjulla mäntyjen katveessa, portaat ja pitkospuut helpottavat lasten kulkua. Kirkkojärven kultturi- ja luontopolku lähtee aivan keskustan tuntumasta. Pidempiä seikkailuja kaipaavat suuntaavat Laipanmaalle ja Kaarinanpolulle.

Vehoniemen luontopolku

Vehoniemen luontopolku

Vehoniemenharjun kahden kilometrin mittainen luontopolku tutustuttaa harjuluontoon. Paikoin jyrkkärinteisen reitin erikoisuuksia ovat visakoivut ja Uhkainlammen suppa.

Lue lisää

Vehoniemenharjun näkötorni

Vehoniemen näkötorni sijaitsee kauniilla paikalla Vehoniemen harjun laella, keskellä luonnonsuojelualuetta. Tornista avautuvat vaikuttavatt näkymät Roineelle Saarikyliin ja aina Valkeakoskelle saakka sekä Längelmävedelle. Vehoniemen automuseo esittelee upean kokoelman museoautoja. Automuseossa on näköalakahvila ja aluetta kiertää opastettu luontopolku.

Lue lisää

Lisää luettavaa