Suunnittele oma seikkailusi

Omien polkujen kulkija löytää täältä monia seikkailuja. Kangasala tunnetaan harjuistaan, joten olemme pystyttäneet iloksesi neljä näkötornia. Nappaa tästä talteen vinkkimme! Lisää ideoita löydät sivun yläreunan valikosta.

Melo ja suppaile Saarikylissä

Saarikylät on Sisä-Suomen Ahvenanmaaksikin kutsuttu seitsemän kylää Roineen saarilla. Kylissä voi kokea aitoa vanhan ajan maalaistunnelmaa. Saarten suojissa on miellyttävää meloa postikorttimaisemissa. Haaviston luomutilalta voit vuokrata kanootin, kajakin tai SUP-laudan. Tilalla voi myös yöpyä ja saunoa.

Kirkkoharjun liikuntareitti

Valaistu reitti Kirkkoharjun näkötornilta Kyötikkälän kautta haarautuu Vatialantien jälkeen kahtia. Toinen haara johtaa Vatialan koululle ja toinen haara kulkee Tampereen rajalle saakka yhtyen siellä Tampereen verkostoon. Kirkkoharjun liikuntareitin varrella on kuntoiluvälineitä ja reitillä voi maastopyöräillä.

Avaa kartta

Ratsastuskoulut ja tallit

Hevosharrastajille Kangasala on unelmapaikka. Ratsastuskoulut ja tallit tarjoavat asiantuntevaa alkeisopastusta ja pitkään ratsastaneille löytyy kehittymisen mahdollisuuksia. Pohtiolammen ratsastuskeskuksessa on hiekkapohjainen kilpakenttä ja maastoreittejä, joilla ratsastaminen on aina sallittua.

Retkiluistelu Saarikylissä

Noin kolmen kilometrin mittainen retkiluistelurata Roineen jäällä Saarikylissä on suosittu talviretken kohde. Luistimia voi vuokrata Haaviston luomutilalla, jossa voi reippailun jälkeen nauttia lämmintä juotavaa ja tilan leivonnaisia.

Vehoniemenharjun näkötorni

Vehoniemen näkötornilta näkyy Roineen keskellä Saarikylien kulttuurimaisema, jossa on ollut kyläasutusta jo satoja vuosia. Lounaaseen avautuu kaunis maisema Vehoniemen kylän yli kohti Saarikyliä, joiden takana näkyvät Valkeakosken savupiiput. Kaakkoon näkyy lumoava maisema Raikun kylästä kumpuilevine maastoineen. 

Lue lisää

Haralanharjun näkötorni

Haralanharjulle rakennettiin näkötorni tiettävästi jo 1800 -luvun lopulla. Nykyinen torni on otettu käyttöön vuonna 2009.

Sakari Topelius on kirjoittanut Haralanharjulla runon Kesäpäivä Kangasalla, joka myöhemmin sävellettynä lauluksi on otettu Pirkanmaan maakuntalauluksi.

Lue lisää

Keisarinharjun näköalatasanne

Keisarinharju tunnettiin ennen nimeltä Syrjänkorkee, mutta Venäjän keisarin Aleksanteri 1. käytyä ihailemassa Kangasalan metsiä ja järviä, nimi muutettiin.

Nykyinen ”Keisarin portaat” näköalatasanne on rakennettu vuonna 2010.

Lue lisää

Kirkkoharjun näkötorni

Kirkkoharjun nykyinen näkötorni valmistui 1931. Torni edustaa funktionalismin tyylisuuntaa.

Kirkkoharjulta avautuu maisema pohjoiseen Vesijärvelle ja Sorolan kartanoon, itään yli kirkontornin Kuohunharjulleja etelään Kirkkojärven yli Roineelle.

Lue lisää

Kaarinanpolku

Noin 60 kilometrin mittainen vaellusreitti, josta voi kulkea lyhyempiäkin osuuksia. Kaarinanpolku on merkitty sinisin paaluin ja reitin varrella on laavuja. Mikäli haluat taivaltaa enemmän, Kaarinan polulta on yhteys Lempäälän Birgitan polulle.

Avaa kartta

 

Luolalöytöjä

Kangasalalta löytyy jännittäviä luolakohteita kierrettäväksi vaikka koko päiväksi. Lempokivi ja Ohtolan Pirunkallio ovat niistä tunnetuimmat. Mäyrävuoren ulkoilualue keskustan tuntumassa yllättää kauneudellaan. Luola löytyy suuren hiidenkiven alta.