Suomen ainoan kuningattaren Kaarina Maununtyttären asuminen täällä jätti meille perinnöksi ylpeyden lähes kuninkaallisesta kotiseudustamme. Rakensimme asukkaillemme ja kyläilijöille vähän modernimman kartanon – Kangasala-talon. Katso tästä vinkkejämme kulttuurin ja historian nälkään. Muuhun nälkään saat vinkkejä sivun yläreunan valikosta.
Kangasala-talo on tapahtumien ja taiteen koti aivan kaupungin keskustassa, vain 20 minuutin päässä Tampereelta. Monipuolisesta ohjelmistostaan tunnettu kulttuurikeskus järjestää konsertteja, musikaaleja, teatteria, stand-upia, uutuuselokuvia ja taidenäyttelyitä.
Kangasala-talo ja sen vieressä sijaitseva pääkirjasto muodostavat kulttuurikorttelin monine palveluineen. Kulttuuritarjonnan lisäksi ne tarjoavat tiloja niin kokouksille kuin muillekin tapahtumille. Armas Galleria&Keittiö sekä Kahvila Novellia palvelevat talojen kävijöitä.
Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa läpi vuoden koko perheelle. Vehoniemen automuseossa on esillä mielenkiintoisia ja upeasti entisöityjä moottoriajoneuvoja eri vuosikymmeniltä. Moottoripyörillä on oma osansa näyttelyssä, jossa esitellään suomalaista moottoriajoneuvohistoriaa.
Kimmo Pyykkö -taidemuseo Kangasala-talossa esittelee korkeatasoisia vaihtuvia kuvataidenäyttelyitä ympäri vuoden. Museo on nimetty kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön mukaan. Kimmo Pyykön pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee esittelee kuvanveistäjän monimuotoista, yli 50-vuotista taiteilijauraa suomalaisella taidekentällä.
K-Kino on Kangasalan oma elokuvateatteri, joka toimii Kangasala-talossa. Esityksistä löytyy katsottavaa niin aikuisille kuin lapsillekin.
Lepokodin tiloja voi vuokrata erilaisten tilaisuuksien ja kokousten juhlavaksi pitopaikaksi. Talviaikaan oleskelutilaa on noin 45 – 50 hengelle, kesäaikaan 60 – 65 hengelle.
Majoitustilaa löytyy max 11 hengelle.
Kesällä Lepokodilta löytyy Kangasalan Kädentaitajien puoti.
Karjalainen kulttuurikeskus Äijälä on maanlaajuisesti merkittävä karjalaisen ja erityisesti siirtokarjalaisen kulttuurin esittelypaikka, jonka kokoelmat on koottu siirtoväen lahjoituksina. Kulttuurihistorialisessa museossa on esillä mm. perinne-esineitä, käsitöitä, valokuvia, maalaustaidetta, historiallisia dokumentteja ja luetteloitu noin 1200 niteen kirjasto.
Kangasalan vuonna 1767 valmistunut harmaakivikirkko kutsuu kesäisin tiekirkkoon. Uusimman remontin yhteydessä sisätiloihin palautettiin tähdin koristeltu kasettikatto. Kirkon ulkoseinään on muurattu verikivi, josta näyttää tihkuvan punaista ainetta.
Kerrotaan, että aatelisnuorukainen oli ihastunut talonpoikaisneitoon, joka tuomittiin noitana. Nainen vakuutti syyttömyyttään, minkä osoitukseksi hänen mestauskivensä tulisi aina vuotamaan verta. Veripisarat Kangasalan vaakunassa symboloivat tätä tarinaa.