Nauti kulttuurista ja historiasta

Suomen ainoan kuningattaren Kaarina Maununtyttären asuminen täällä jätti meille perinnöksi ylpeyden lähes kuninkaallisesta kotiseudustamme. Rakensimme asukkaillemme ja kyläilijöille vähän modernimman kartanon – Kangasala-talon. Katso tästä vinkkejämme kulttuurin ja historian nälkään. Muuhun nälkään saat vinkkejä sivun yläreunan valikosta.

Kangasala-talo

Kangasalan uusin ylpeydenaihe on kulttuurikeskus Kangasala-talo. Moderni kulttuurikeskus sijaitsee Kangasalan keskustassa 18 kilometrin ajomatkan päässä Tampereelta.

Kangasala-talossa on 290-paikkainen konserttisali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, taidegalleria, Kangasalan valtuuston kokoussali sekä kaupunginhallituksen kokoustila.

Kangasala-talon ohjelmistossa näkyvät ja kuuluvat klassinen ja kevyt musiikki, kuvataide, teatteri, elokuva, tanssi sekä kirjallisuus. Tapahtumia tehdään myös lapsille ja nuorille.

Kulttuurikortteli

Kangasala-talo ja sen kyljessä sijaitseva kirjastorakennus muodostavat houkuttelevan kulttuurikorttelin, jossa voi nauttia lähiruokaa, vaihtuvaa taidetta tai vaikkapa järjestää harrastus- ja yhdistystoimijoiden kokouksia…

Kulttuurikorttelissa toimivat Kangasalan pääkirjastoK-kino, Armas Galleria&Keittiö, kahvila Novellia, Taidetila Terra sekä Valkeakoski-opisto.

Kangasalan lepokoti

Kangasalan Lepokoti toimi täysihoitolana vuodet 1910–1986 ja majoitti sinä aikana koko maan kulttuurikermaa. Huoneissa on esillä vieraille kuulunutta esineistöä ja Jalmari Finnen koko julkaistu tuotanto. Lepokodin tiloja voi vuokrata erilaisten tilaisuuksien ja kokousten juhlavaksi pitopaikaksi, ja voit varata tiloihin opastetun kierroksen.

Museona olevassa talossa pitävät kesän ajan myyntinäyttelyään Kangasalan Kädentaitajat. Kesäpuodissa myydään artesaanien tekemiä tekstiilejä sekä metalli-, nahka-, lasi-, puu-, savi- ja keramiikkaesineitä. Esillä on myös paikallisten taiteilijoiden töitä.

Äijälä esittelee evakkojen perinnettä

Äijälä-talo Liuksialan kartanon naapurissa on karjalaisen ja siirtokarjalaisen kulttuurin esittelypaikka, jonka kokoelmat on koottu lahjoituksina. Museo on avoinna heinäkuussa sunnuntaisin tai sopimuksen mukaan. Äijälätalo pihapiireineen on vuokrattavissa juhlatilaisuuksia varten.

Sarsa ja Suomen vanhin keittiö

Pohtiolammen ratsastuskentän ja Sääksikeskuksen välissä olevalle muinaisjäännösalueelle kulkee hiljattain kunnostettu muinaispolku. Polun varrella on rekonstruoitu kivikautinen liesi, “Suomen vanhin keittiö”. Ehkä siinä on kypsennetty kalaa, jota seudun lukuisat vesistöt ovat tarjonneet ‒ lähiruokaa kuitenkin! Muinainen Sarsa – Ancient Kangasala -työkalu vie kiinnostuneen verkkomatkalle muinaisuuteen.

Avaa kartta

Tähtikattoinen kivikirkko ja verikivi

Kangasalan vuonna 1767 valmistunut harmaakivikirkko kutsuu kesäisin tiekirkkoon. Uusimman remontin yhteydessä sisätiloihin palautettiin tähdin koristeltu kasettikatto. Kirkon ulkoseinään on muurattu verikivi, josta näyttää tihkuvan punaista ainetta.

Kerrotaan, että aatelisnuorukainen oli ihastunut talonpoikais­neitoon, joka tuomittiin noitana. Nainen vakuutti syyttömyyttään, minkä osoitukseksi hänen mestauskivensä tulisi aina vuotamaan verta. Veripisarat Kangasalan vaakunassa symboloivat tätä tarinaa.

Automuseot

Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa läpi vuoden koko perheelle. Vehoniemen automuseossa on esillä mielenkiintoisia ja upeasti entisöityjä moottoriajoneuvoja eri vuosikymmeniltä. Moottoripyörillä on oma osansa näyttelyssä, jossa esitellään suomalaista moottoriajoneuvohistoriaa.