Retkiluistelua Saarikylissä

Talven ulkoaktiviteetit Kangasalla 2021

Talvella ulkoilu on mitä hauskinta puuhaa. Kokosimme Kangasalan kaikki talven ulkoaktiviteetit kätevästi saman artikkelin alle, josta on helppo tarkastaa arkeen ja vapaapäiviin sopivaa tekemistä. Ota kaikki ilo irti Kangasalan talvesta!

Retkiluistelu Saarikylissä

Saarikylien retkiluistelurata on suosittu elämyskohde Kangasalla niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Muutaman kilometrin pituinen jäärata aurataan järven jäälle joka talvi heti kun jään kantavuus sen sallii. Retkiluistelua varten voi vuokrata luistimet Haaviston luomutilalta, vuokraamo on avoinna la-su klo 11-15.

Luistelun päätteeksi on mukava nauttia Heikin Leivän kahvilassa kuppi kuumaa ja tuoretta pullaa. Kahvila ja leipomomyymälä ovat auki aina la klo 12-14, hyvillä keleillä myös sunnuntaisin ja pidemmillä aukioloajoilla. Alueelta löytyy kaksi nuotiopaikkaa: rannan nuotiopaikka ja tuulimyllyn laavu, jota voi vuokrata pienellä korvauksella omaan käyttöön, omilla puilla tai talon puilla.

Lue lisää retkiluistelusta täältä. 

talven aktiviteetit Kangasalla
Talvella Kangasala on täynnä toinen toistaan upeampia talvielämyksiä

Ladut ja hiihtäminen

Kangasalan uusimpana ulkoilukohteena tähtipaikalla koreilee suuren suosion saavuttanut Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue. Sorolassa on päässyt hiihtämään jo joulukuusta alkaen, kun latuja ja muita lumikohteita on lumetettu tykkilumella. Sorolassa sijaitsee erilaisia hiihtolatuja: harjoitteluun ja lapsille suunnattu halsterilatu, kilpahiihtolatu ja ensilumilatu. Sorolan alueen talviriemuista pääset lukemaan lisää täältä.

Hiihtovinkit ja ladut

 • Hiihtämään pääsee myös Kyötikkälän alueella, joka yhdistyy Sorolan latuihin. Katso Kyötikkälän alueen latukartta täältä.
 • Kangasalan keskustasta pohjoiseen avautuva latukartta löytyy täältä.
 • Keskustasta etelän suuntaan olevat ladut löytyvät täältä kartasta.
 • Hiihtoreittiä voi monilla Kangasalan laduilla jatkaa myös Tampereen latuverkoston puolelle. 
 • Katso kaikki Kangasalan hiihtoladut täältä.
 • Ajantasaisen latujen kuntotiedon ja luistelukenttien tilanteen näet Liikkuva Kangasala – Kunnon kaupunki Facebook-ryhmästä.

Hiihtäjät Kirkkoharjulla
Kirkkoharjun hiihtolatu on hiihtäjien kovassa käytössä.


Parhaat pulkkamäet

Kangasalan kaupungin ylläpitämä pulkkamäki löytyy Sorolan ulkoilu- ja virkistysalueelta. Sorolan pulkkamäki on usein täynnä laskijoita, joten muistathan laittaa kypärän päähän ja varovaisuuden mäessä. 

Kangasalta löytyy myös kaupunkilaisten tekemiä ja ylläpitämiä pulkkamäkiä. Keräsimme kaupunkilaisten vinkit paikallisiin pulkkamäkiin, tutustu listaan täällä.

Sorolan pulkkamäki talvella 2021
Kangasalan kaupunkin ylläpitämä pulkkamäki Sorolassa on saavuttanut suuren suosion


Avantouinti

Vesaniemen saunan talviuintipaikan lempeissä löylyissä on hyvä lämmitellä ennen isoon avantoon pulahdusta. Miehille ja naisille on omat saunansa. Avantosaunasta (syyskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin) vastaa Kangasalan Uintiseura ry ja Uimaseura Kangasalan Kuohu ry, avantosaunan kertamaksu on 5€ (alle 12-vuotiaat lapset ilmaiseksi).

Tarkista avantosaunavuorot täältä.  

Avantouinti Kangasalla
Avantouimaan ja saunaan pääsee Vesaniemen uimarannalla


Retkeily- ja ulkoilureitit, vaellus ja luontokohteet talvella

Retkeily onnistuu joka säällä! Monet kesällä kierretyt retkeilyreitit saavat täysin uuden ilmeen talvisin. Joten vaikka joku reiteistä olisi tuttu, niin kannattaa se kokea jokaisena vuodenaikana.

Retkeilyreiteillä ja luontokohteilla ei ole talvikunnossapitoa, joten mukaan voit ottaa vaikkapa ahkion johon pakata kyytiin eväät ja tavarat. Yhdistä retkeilyreitti johonkin Kangasalan monista laavuista tai nuotiopaikoista! 

Klikkaa kiinnostavaa retkikohdetta, niin pääset lukemaan lisää:

Katso ja tulosta liikuntareittien kartat

Mäyrävuoren liikuntareitti, Pohjan liikuntareitti, Sahalahden liikuntareitti, Vehoniemen luontopolku, Kirkkojärven luontopolku, Kuohunharjun ulkoilureitti, Laipanmaan alue, Kaarinanpolun vaellusreitti, ja Kirkkoharjun liikuntareitti. Kaikki kartat löytyvät täältä.

Lue Jukolan sivuilta viiden suunnistajan suosikki lenkkireitit talvella Kangasalla klikkaamalla tästä!

Retkeily talvella Kangasalla
Retkeily talvella Kangasalla on mieleenpainuva kokemus


Laavut ja nuotiopaikat

Kangasalta löytyy useita retkikohteita, joista löytyy laavu tai nuotiopaikka hengähdyshetkiä varten. Nokipannutkahvit ja lämmin eväs tulen äärellä on talviretkien kohokohta! 

 • Mustijärven laavu Kaarinanpolulla: Mustijärventie, 36120 Kangasala. Etäisyys pysäköintialueelta 500m.
 • Personkolon laavu Kaarinanpolulla: Persontie, 36120 Kangasala. Etäisyys pysäköintialueelta 5km.
 • Norojärven laavu Kaarinanpolulla: Norontie, 36120 Kangasala. Etäisyys pysäköintialueelta 1,2km.
 • Katajajärven laavu Kaarinanpolulla: Kulonmaantie 331, 36100 Kangasala. Etäisyys pysäköintialueelta 1,9km talvella, sulan aikaan 400m.
 • Vehoniemen soramontun laavu: Vanha Pälkäneentie 217, Kangasala. Etäisyys pysäköintialueelta 900m.
 • Lapinsaaren laavu: Lapinsaarentie 85, 36120 Kangasala. Etäisyys pysäköintialueelta 300m.
 • Ranta-Koiviston laavu: Atrakuja, 36200 Kangasala. Etäisyys pysäklöintialueelta 500m.
 • Sorolan nuotiopaikka: auto kannattaa jättää Kyötikkälän urheilukeskuksen pysäköintialueelle Lätsä-Pekantie 19, 36220 Kangasala. 
 • Verkkojärven laavu Laipanmaalla: pysäköinti Laipanmaan Rajalan kämpän viereen. Etäisyys Rajalan kämpältä 800m.
 • Elamojärven laavu Laipanmaalla: pysäköinti Laipanmaan Rajalan kämpän viereen. Etäisyys Rajalan kämpältä 4,1km.
 • Ruokojärven laavu Laipanmaalla: pysäköinti Laipanmaan Rajalan kämpän viereen. Etäisyys Rajalan kämpältä 1,3km.

Retkeily Kangasalla
Kangasalta löytyy monta laavua ja nuotiopaikkaa, kauniilla maisemilla varustettuina


Luistelu kaupungin ulkokentillä

Kaupungin ylläpitämät luistinradat ja kaukalot

Kangasalan kaupunki ylläpitää yli kahtakymmentä ulkojääkenttää ja kaukaloa Kangasalla. Kaupungin luistinradat ja kaukalot ovat vapaasti kaikkien käytössä. Osalla kentistä on käyttöä koulujen liikuntatuntien aikana ja kaukalot saattavat olla osan ajasta urheiluseurojen varaamia. 

Kangasalan luistinratojen ja kaukaloiden ajantasainen jäätilanne löytyy Liikkuva Kangasala – Kunnon kaupunki Facebook-sivuilta. Kangasalan kaikki kaupungin ylläpitämät luistinradat ja kaukalot aakkosjärjestyksessä löydät täältä.


Muuta mukavaa puuhaa talvella

Lumikenkäretket

Lumikenkäretki on hauskaa ja virkistävää puuhaa talvella. Lähde lumikenkäretkelle Kangasalan upeisiin maisemiin. Lumikenkiä saa lainata ilmaiseksi Kangasalan pääkirjastosta.

Ratsastus

Kangasala on tunnettu runsaasta hevosalan tarjonnastaan. Tutustu Kangasalan talleihin ja varaa itsellesi tai porukalle ratsastusopetusta irtotunteina, maastoretki tai vaikkapa ratsastusleiri.

Geokätköily

Geokätköily on hauskaa puuhaa kaikenikäisille. Lähde seikkailemaan ja etsimään Kangasalan lukuisia kätköjä.

Talvikalastus

Pilkille lähteminen Kangasalla on helppoa, sillä Kangasala on lukuisten järvien ja vesistöjen kaupunki. Suosituimpia kalastuspaikkoja on mm. Kaivannon kanava, jossa vesi virtaa talvellakin, ja pilkkimään pääsee samalla reissulla Roineen ja Längelmäveden puolelle. Kalastus on mukavaa myös talvella, kun lämmittelemään tauolle pääsee Kaivannon grillille.

Maastopyöräily talvella

Koe talvipyöräilyn helmet Kangasalla! Suosituilla fatbikeilla pääsee myös talvella pyöräilemään maastossa, Kangasalan upeissa maisemissa. Tutustu Kangasalan pyöräreitteihin täällä.

Talvella Heikin Leivän kahvilassa vieraili pörröisiä asiakkaita
Heikin Leivän kahvilaan ovat myös pörröiset asiakkaat tervetulleita