Retkeily ja patikointi

Kangasalan ainutlaatuinen luonto ja kauniit maisemat houkuttelevat retkeilemään. Kangasalla on useita luontoretkikohdetta, joihin pääsee tutustumaan turvallisesti merkittyjä polkuja pitkin.

Kohteita ja reittejä on tarjolla sekä kokeneemmille että aloitteleville retkeilijöille. Kaikissa retkeilykohteissa on myös lapsille soveltuvia reittejä.

Laavuilla voi pysähtyä nauttimaan retkieväitä tai yöpyä.

Ihmisiä Kirkkojärven luontopolulla

Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku

Noin 10,5 kilometrin pituinen Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku kulkee Kangasalan keskustan tuntumassa: Kirkkojärven rantapoluilla ja pitkospuilla, Liuksialan kultturimaisemissa ja keskustan kävelyteillä. 

Mäyrävuoren lohkareluola ja hiidenkivi. Kuva: Tiia Ennala

Mäyrävuori

Mäyrävuoren ulkoilualueella pääsee tutustumaan jännittävään lohkareluolaan, joka löytyy suuren hiidenkiven alta. Luola ja hiidenkivi ympäristöineen on todellinen seikkailukohde. 

Laipanmaa

Etelä-Suomen suurimpiin yhtenäisiin metsäalueisiin lukeutuva Laipanmaa on monipuolinen kohde retkeilijälle.

Kirkkoharju. Kuva: Tiia Ennala

Kirkkoharju

Kirkkoharjun retkeily- ja ulkoilualue sopii aktiiviselle luonnossa liikkujalle. Komeissa harjumaisemissa lenkkeillään, pyöräillään, polkujuostaan, hiihdetään ja ratsastetaan.

Kaarinanpolku

Kaarinanpolku on 60 kilometrin mittainen vaellusreitti, josta voi kulkea lyhyempiäkin osuuksia. Patikoinnin lomassa kannattaa levähtää laavulla, joita reitin varrella on useita.

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue, Sorolamportaat

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue

Monipuolinen Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue on suosittu ympärivuotinen ulkoilu- ja virkistysalue Kangasalla.

Lapinsaari. Kuva: Tiia Ennala

Lapinsaari

Lapinsaari on yhteydessä mantereeseen ja sulan maan aikaan laavulle ja nuotiopaikalle on esteetön kulku lastenvaunuilla ja pyörätuolilla.

Vehoniemen näkötorni

Vehoniemenharju

Vehoniemenharju on helppo päiväretkikohde koko perheelle. Luontopolku kulkee luonnonsuojelualueella harjun rinteillä, Roineen rannassa ja jääkautisen supan pohjalla. Retkieväänä maistuvat Vehoniemen Automuseon maankuulut lusikkamunkit ja ulkoilun päätteeksi kiivetään näkötorniin ihailemaan maisemia.

Vehoniemen luontopolku

Vehoniemen luontopolku

Vehoniemenharjun kahden kilometrin mittainen luontopolku tutustuttaa harjuluontoon. Paikoin jyrkkärinteisen reitin erikoisuuksia ovat visakoivut ja Uhkainlammen suppa.

Retkellä Kirkkoharjulla Kangasala

Keisarinharju

Keisarinharjulla nautitaan kauniista luonnosta patikoiden, maastopyöräillen ja ratsastaen.

Kuntien yhteiset virkistysalueet

Pirkanmaan virkistysalueyhdistys ry kehittää virkistys- ja retkeilymahdollisuuksia Pirkanmaalla. Kangasalan kaupunki ja 13 muuta jäsenkuntaa hankkivat yhdessä maata asukkaiden virkistys- ja retkeilyalueisiin, joista yksi sijaitsee Kangasalla. Tietoa Hautsaaresta ja muista retkeilyalueesta löytyy yhdistyksen sivuilta >