Luontopolut, luolat, vaellusreitit ja Pohtiolampi

Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku

Noin 10,5 kilometrin pituinen Kangasalan kaupungin rakentama ja ylläpitämä luontopolku, joka sijaitsee Kangasalan keskustan tuntumassa.

Avaa kartta

Metsäopetuspolku

Polku kulkee Kirkkoharjulla. Kirkkoharjun näkötornin luona on polun info-taulu, josta myös selviää polun sijainti ja tehtävärastit.

Avaa kartta

Kaarinanpolku

Noin 60 kilometrin mittainen vaellusreitti, josta voi kulkea lyhyempiäkin osuuksia. Kaarinanpolku on merkitty sinisin paaluin ja reitin varrella on laavuja. Mikäli haluat taivaltaa enemmän, Kaarinan polulta on yhteys Lempäälän Birgitan polulle.

Avaa kartta

 

Laipanmaan alue

Laipanmaan alue kuuluu Etelä-Suomen suurimpiin yhtenäisiin metsäalueisiin. Se tarjoaa retkeilijälle 30 kilometriä opastettuja polkuja Kangasalan kaupungin ja Pälkäneen kunnan alueilla.

Avaa kartta

Luolalöytöjä

Kangasalalta löytyy jännittäviä luolakohteita kierrettäväksi vaikka koko päiväksi. Lempokivi ja Ohtolan Pirunkallio ovat niistä tunnetuimmat. Mäyrävuoren ulkoilualue keskustan tuntumassa yllättää kauneudellaan. Luola löytyy suuren hiidenkiven alta.

Pohtiolampi

Sääksikeskus Pohtiolammella on luonnonläheinen virkistäytymis- ja elämysmatkailukohde, jonka ympäristö on kaunis ja virikkeellinen kaikkina vuodenaikoina. Kokeile kalastustaitojasi lohilammella ja nauti kuumasta savulohesta, nouse sääksitorniin ihailemaan upean linnun saalistusyöksyjä ja lähde viitoitettua muinaispolkua Sarsan kivikautisille asuinpaikoille. Pohtiolammella järjestetään lintujen pihabongauksia.

Pohtiolammen ravintolassa on mahdollisuus ruokailuun ja kahvitteluun. Pohtiolammella on myös majoitustiloja pitkämatkalaisia vierailijoita ja valokuvaajia varten.

Seikkaile Punamultalukolle

Vehoniemenharjulta noin kolme kilometriä etelään on vaikuttava muisto jääkaudelta, Punamultalukko, Suomen suurimpiin kuuluva suppa eli syvä harjukuoppa. Se on syntynyt soran alle hautautuneen suuren jäälohkareen sulamisen seurauksena.

Avaa kartta

Vehoniemen luontopolku

Vehoniemenharjun kahden kilometrin mittainen luontopolku tutustuttaa harjuluontoon. Paikoin jyrkkärinteisen reitin erikoisuuksia ovat visakoivut ja Uhkainlammen suppa. Polku on Metsähallituksen ylläpitämä.

Avaa kartta

Kuntien yhteiset virkistysalueet

Pirkanmaan virkistysalueyhdistys ry on 14 Pirkanmaan kunnan yhteinen yhdistys, jonka tarkoituksena on turvata ja kehittää virkistys- ja retkeilymahdollisuuksia. Yhdistyksen jäsenkunnat hankkivat maa-alueita alueen asukkaiden käyttöön. Kangasalan kaupunki on osakkaana neljässä virkistys- ja retkeilyalueessa, jotka sijaitsevat Kangasalan, Lempäälän, Oriveden ja Pälkäneen alueilla.

Eräpyhän virkistysalue

Eräpyhän virkistysalue sijaitsee Orivedellä ja se rajoittuu Längelmäveteen ja Oriveden kaupungin omistamaan Eräpyhän luonnonsuojelualueeseen. Siellä on retkeilijöiden käytössä laavu, tulentekopaikka, laituri ja käymälä. Alueen omistavat Oriveden kaupunki 68%, Kangasalan kaupunki 16%, Valkeakosken kaupunki 11% ja Pälkäneen kunta 5%.

Mäyriän virkistysalue

Lempäälässä sijaitseva Mäyriän virkistysalue soveltuu monipuoliseen virkistäytymiseen. Siellä voit uida, pelata, saunoa yleisillä saunavuoroilla, soudella, kokkailla tai vuokrata tiloja omiin pieniin juhla- tai virkistyshetkiin. Lisätietoa saat Mäyriän omilta sivuilta. Alueen omistavat Lempäälän kunta 41%, Tampereen kaupunki 20%, Nokian kaupunki 10%, Pirkkalan kunta 10%, Vesilahden kunta 6%, Ylöjärven kaupunki 6%, Valkeakosken kaupunki 5% ja Kangasalan kaupunki 2%.

Kukkosaaren virkistysalue

Kukkosaaren virkistysalue sijaitsee Pälkäneen kunnan alueella ja nimestään huolimatta se on niemi, johon pääse myös maitse. Vihavuosi museoineen on aivan kiven heiton päässä. Alue rajoittuu Vihajärveen ja siellä on laavu, tulisija, puuvaja, käymälä ja laituri. Alueen omistavat Pälkäneen kunta 70%, Kangasalan kaupunki 15%, Lempäälän kunta 5%, Valkeakosken kaupunki 5% ja Hämeenlinnan kaupunki 5%.

Hautsaari

Kangasalan Roineen Hautsaaressa oleva kohde on veneilijöiden ja talvella jäätä pitkin kulkevien retkeilijöiden tavoitettavissa. Siellä sijaitsee kota, jonka yhteydessä on tulentekopaikka. Alueen omistavat Kangasalan kaupunki 55 %, Valkeakosken kaupunki 40% ja Pälkäneen kunta 5%.