Kulttuuri ja historia

Äijälä esittelee evakkojen perinnettä

Äijälä-talo Liuksialan kartanon naapurissa on karjalaisen ja siirtokarjalaisen kulttuurin esittelypaikka, jonka kokoelmat on koottu lahjoituksina. Museo on avoinna heinäkuussa sunnuntaisin tai sopimuksen mukaan. Äijälätalo pihapiireineen on vuokrattavissa juhlatilaisuuksia varten.

Kangasalan lepokoti

Kangasalan Lepokoti toimi täysihoitolana vuodet 1910–1986 ja majoitti sinä aikana koko maan kulttuurikermaa. Huoneissa on esillä vieraille kuulunutta esineistöä ja Jalmari Finnen koko julkaistu tuotanto. Lepokodin tiloja voi vuokrata erilaisten tilaisuuksien ja kokousten juhlavaksi pitopaikaksi, ja voit varata tiloihin opastetun kierroksen.

Museona olevassa talossa pitävät kesän ajan myyntinäyttelyään Kangasalan Kädentaitajat. Kesäpuodissa myydään artesaanien tekemiä tekstiilejä sekä metalli-, nahka-, lasi-, puu-, savi- ja keramiikkaesineitä. Esillä on myös paikallisten taiteilijoiden töitä.

Kartanoiden Kangasala

Kangasalan maisemassa kuninkaankartanot ja suurtilat viljelyksineen kertovat tarinaa vauraan pitäjän kasvusta 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Paitsi Liuksiala, myös Vääksyn kartano on liittynyt Vaasan kuningassuvun historiaan. Vääksyä emännöi 1560-luvulla Juhana III:n entinen rakastajatar Kaarina Hannuntytär.

Nykyisin alueella toimii muun muassa Wääksyn puutarha ja ratsastuskeskus. Kirkkoharjusta pohjoiseen levittäytyy viljelystasanko, jota elävöittävät pappila, Sorolan kartano ja Tavelan ratsutila sekä suomenlampaistaan tunnetun Lihasulan kartanon maat.

Kävelykierros keskustassa

Kävelykierros Kangasalan keskustassa sisältää osaa Kangasalan historiasta ja nykypäivästä. Kierros on joiltakin osin melko vaativa. Nousu Lepokodilta Einar Ilmonin muistomerkille on jyrkähkö ja sieltä edelleen nousu Kirkkoharjulle on jyrkkä, samoin lasku Kirkkoharjun tornilta Kirkkoharjun koululle, nousu Tapulinmäelle sekä nousu Terveyslähteeltä Kuohunharjuntielle ovat jyrkähköjä. Historiakierroksella voit tutustua osaan Kangasalan historiasta.

Avaa kartta.

Käy kesäteatterissa

Kangasalan kesäteatteri sijaitsee Längelmäveden rannalla ja siinä on katettu katsomo. Pääteiden varsilla olevat Mobilia-ohjausviitat opastavat perille. Kesäteatteria tarjoilee myös Salaseuran teatteri Kangasalan lepokodilla.

Sarsa ja Suomen vanhin keittiö

Pohtiolammen ratsastuskentän ja Sääksikeskuksen välissä olevalle muinaisjäännösalueelle kulkee hiljattain kunnostettu muinaispolku. Polun varrella on rekonstruoitu kivikautinen liesi, “Suomen vanhin keittiö”. Ehkä siinä on kypsennetty kalaa, jota seudun lukuisat vesistöt ovat tarjonneet ‒ lähiruokaa kuitenkin! Muinainen Sarsa – Ancient Kangasala -työkalu vie kiinnostuneen verkkomatkalle muinaisuuteen.

Avaa kartta

Tähtikattoinen kivikirkko ja verikivi

Kangasalan vuonna 1767 valmistunut harmaakivikirkko kutsuu kesäisin tiekirkkoon. Uusimman remontin yhteydessä sisätiloihin palautettiin tähdin koristeltu kasettikatto. Kirkon ulkoseinään on muurattu verikivi, josta näyttää tihkuvan punaista ainetta.

Kerrotaan, että aatelisnuorukainen oli ihastunut talonpoikais­neitoon, joka tuomittiin noitana. Nainen vakuutti syyttömyyttään, minkä osoitukseksi hänen mestauskivensä tulisi aina vuotamaan verta. Veripisarat Kangasalan vaakunassa symboloivat tätä tarinaa.