Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue, Sorolamportaat

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue on monipuolinen, ympärivuotinen ulkoilualue. Kirkkoharjun liikuntareitti kulkee Sorolan ja edelleen Kyötikkälään. Alueen helmi ovat yli 300 askelman Sorolamportaat. Muita aktiviteetteja ovat muun muassa bmx- ja alamäkipyöräilyrata, ensilumen latu ja pulkkamäki..

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue

Sorolan ja Kirkkoharjun ulkoilualue on monipuolinen ja siellä viihtyy vaikka koko päivän. Pakkaa siis mukaan retkieväät ja nauti kuppi kuumaa Sorolan nuotiopaikalla tai uudella kotalaavulla tulen ääressä lämmitellen, tai piipahda harjun reittejä pitkin Kirkkoharjun kahvilaan välipalalle.

Ulkoilu- ja virkistysalueella voi ulkoilla vaikka kellon ympäri, sillä alue ja reitit ovat valaistuja. Ulkoiluun on helppo lisätä maisemalenkki harjun monipuolisessa maastossa, ulkokuntosalitreenit, tai vaikkapa vierailu Kyötikkälän urheilukentällä. Aloittelijalle sopiva, n. 8 kilometrin reitti kulkee Kyötikkälän urheilukentältä Kirkkoharjun näkötornille ja takaisin. Noin 4 kilometrin mittainen koko perheen luontoseikkailupolku lähtee Kirkkoharjun kahvilalta.

Talvikaudella, heti pakkaslukemien salliessa, Sorolan hiihtoladulle ja pulkkamäkiin aletaan tykittämään lunta. Lumen tykittämisestä lähtien Sorola täyttyy pulkkailijoista ja hiihtäjistä, sekä muista talven ulkoilusta innostuneista reippailijoista. 

Alueelle ollaan rakentamassa lisää talviaktiviteetteja mm. suksikrossialue ja kilpahiihtolatu. Ratsastamaan pääsee merkityillä ratsastusreitillä. Kesäaktiviteettien suunnitelmiin lukeutuvat mm. rantalentopallokenttä, BMX ratoja lapsille ja aikuisille, maastopyöräilyn DH-ratoja, ulkokuntovälineitä ja toimintakenttä. 

Sorolan kuntoportaat

Alueen tähtipaikalla koreilee elokuussa 2020 avatut Sorolan kuntoportaat. Sorolamportaiksi nimetyillä kuntoportailla on pituutta yli 300 askelman verran. Välille on rakennettu muutama lepotasanne, jonne voi  pysähtyä katsomaan maisemia, jos pulssin tasaaminen sitä vaatii. Kuntoportailla järjestetään myös tapahtumia, esimerkiksi Porrasjuoksut.

Pulkkamäki, tykkilunta ja hiihtolatuja

Sorolassa sijaitsee Kangasalan kaupungin ylläpitämä pulkkamäki, joka on noussut Kangasalan talven yhdeksi hittikohteeksi. Täydessä pulkkamäessä kannattaa huolehtia turvallisuudesta, turvavälien noudattamisesta kuin myös sopivasta vauhdista. Täydessä pulkkamäessä kannattaa käyttää kypärää ja laskea omien taitojen ja ikätason mukaan sopivassa kohdassa. 

Hiihtäjiä hemmotellaan Kangasalla ja hyväkuntoisista laduista pääsee nauttimaan läpi talven. Sorolan alueella on erilaisia hiihtolatuja: harjoitteluun ja lapsille suunnattu halsterilatu, kilpahiihtolatu ja ensilumilatu. Hiihtoreittiä voi jatkaa Sorolasta harjulle ja Kyötikkälän suuntaan.

Nuotiopaikka ja uusi kotalaavu

Ulkoilu- ja virkistysalueen keskellä, montun pohjalla, sijaitsee nuotiopaikka ja uusi kotalaavu eväshetkiä varten. Omat puut kannattaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi. 

Reippailua Kirkkoharjulla

Sorolasta alkava harjuluonto on täynnä kauniita maisemia ja reittejä retkeilijöille ja ulkoilijoille niin kesällä kuin talvella. Kun Sorolasta nousee ylös harjulle, löytää Kirkkoharjun valaistut reitit joita seuraamalla pääsee Kirkkoharjun näkötornille. Kirkkoharjun kahvila näkötornin luona on oivallinen välipysäkki ulkoilun lomassa.

Kesäkaudella harjumaasto on hieno paikka liikkua niin kävellen, juosten, maastopyöräillen kuin myös polkujuoksua harrastaen. Talvikaudella harjulla liikkuessa tulee huomioida hiihtäjät ja ladut, käytä vain kävelyyn sopivia polkuja ja reittejä.  Tehokkaimmat liikkujat yhdistävät ulkoiluhetkeen reippailun lisäksi myös ulkokuntosalitreenit Harjunsalon tai Kyötikkälän ulkokuntoilupisteellä. 

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue. Kuva: Tiia Ennala

Info

  • Reitti: useita, esim. n. 4 km ja n. 8 km
  • Vaativuus: vaihtelee reitin mukaan. Hyväpohjaiset hiekkatiet soveltuvat mm. lastenvaunuille.
  • Lähtö ja pysäköinti: Sorolan virkistysalue, Asemantie 170, 36200 Kangasala. Kyötikkälän urhelilukenttä, Lätsä-Pekan tie 19, 36200 Kangasala
  • Muuta kohteessa: kuntoportaat, bmx-rata, ratsastusreitit, kotalaavu, ensilumen latu, kuntoiluvälineitä, Isolukon luonnonsuojelualue. Tulossa ulkokuntosali kotalaavun lähelle
  • Palveluja lähellä: Kangasalan keskustan palvelut, Kirkkoharjun näkötorni ja kahvila
Kirkkoharjun kartta

Kuvagalleria