Laipanmaa

Kangasalan ja Pälkäneen alueilla sijaitseva Laipanmaa on Etelä-Suomen suurin yhtenäinen metsäalue ja monipuolinen retkeilykohde. Opastetuilla reiteillä nautitaan luonnon rauhasta ja monipuolisista maisemista: talousmetsistä, luonnontilaisista soista, pikkujärvistä ja jylhistäkin maisemista. Opastettuja reittejä on yli 30 kilometriä ja laavuja viisi.

Laipanmaa on noin 15 000 hehtaarin kokoinen alue, jossa retkeillään kangasmetsissä, luonnontilaisilla soilla ja kallioilla, kauniiden pikkujärvien ja metsälampien lomitse. Polkuja ja metsäteitä pitkin kulkevat reitit on merkitty maastoon sinisin opastein, ja soisilla osuuksilla on pitkospuita.

Taukopaikoiksi on viisi laavua ja alueella saa myös telttailla. Laipanmaassa voi liikkua jalan, ja Sappeen-Särkijärven reitillä lisäksi myös pyörällä ja ratsain.

Metsät ovat eri kasvuvaiheissa olevaa hoidettua talousmetsää. Rajalan kämpältä lähtevällä luontopolulla voi tutustua tarkemmin metsätalouteen ja alueen elämään entisaikoina.

Saapuminen

Laipanmaan kolmelle opastetulle reitille kannattaa lähteä Rajalan kämpältä, jonka pysäköintialueella on runsaasti pysäköintipaikkoja. Myös Pihtilammen laavun lähistöllä on pysäköintialue ja tilaa esimerkiksi linja-autolle. Laipan neljäs reitti lähtee Sappeen matkailukeskukselta. Laipanmaa on ensisijaisesti sulan maan kohde. Alueelle kulkevat tiekuntien hallinnoimat metsäautotiet eivät välttämättä ole talvikaudella aurattuja kokonaisuudessaan. Paras lähtöpaikka talvisin on Rajalan kämppä, jonne pääsee varmimmin Luopioisten suunnalta Haltialta, Hirvijärventietä pitkin.

Info

 • Reitti: useita eri pituisia 3–30 km
 • Vaativuus: helposta vaativaan, vaihtelee reitin mukaan.
 • Lähtö reitille ja pysäköinti
  Rajalan kämppä: Teivaantie 751, 36430 Kangasala
  Pihtilammen laavu: Pihtilammentie, 36910 Pälkäne
  Sappeen matkailukeskus:
  Sappeenvuorentie 200, 36450 Salmentaka
 • Palveluja lähellä: Sappeen matkailukeskus, Kuhmalahden ja Aitoon palvelut

Laipanmaan reitit

Elamon kierros


Reitti: n. 11 km
Vaativuus: helppo, reitti kulkee melko tasaisella talousmetsäalueella.
Nähtävää: Verkkojärven, Elamonjärven ja Ruokojäven laavut nuotiopaikkoineen ja käymälöineen, Verkkojärven rauniot

Talousmetsäalueella kulkevan Elamon kierroksen varrella on kauniita metsäalueita, järvien rantoja ja soita, joista suurin on Lamminsuo lähellä Elamonjärveä. Laipanmaan kauneimmaksi järveksi kutsuttu Vähä-Laipan järvi on myös majavan pesimäpaikka. Elamon kierros sopii erinomaisesti päiväretkikohteeksi ja maastonsa puolesta soveltuu
myös lasten kierrettäväksi.

Laipan luontopolku

Reitti: n. 3 km
Vaativuus: Helppo reitti, matkalla yksi haastavampi nousu.
Nähtävää: Rajalan kämppä, Ruokojärven laavu, nuotiopaikka ja käymälä, Vehmaan savupirtti


Rajalan kämpältä lähtevä luontopolku soveltuu mainiosti aloitteleville retkeilijöille, lapsiperheille ja ikäihmisille. Opastaulut kertovat alueen lajistosta, historiasta ja metsätaloudesta. Reitin varrella sijaitsevan Vehmaan savupirtin raunioilla tutustumaan entisaikojen Laipanmaan elämään.

Hirvijärven kierros

Reitti: n. 12 km
Vaativuus: Vaativampi, kivikkoinen reitti, jyrkkiä nousuja ja portaita
Nähtävää: Pihtilammen laavu, Ruokojäven laavu, nuotiopaikka ja käymälä, Korppivuori, Tulivuori


Hirvijärven kierros tarjoaa Laipanmaan reiteistä monipuolisimmat maastot: jyrkkiäkin kallioita, metsälampia ja suoalueita. Pihtilammen laavu reitin varrella on kaunis leiriytymispaikka kaikkina vuodenaikoina. Laipanmaan reittien korkein kohta on Korppivuorella, josta ihaillaan komeita maisemia ympärille avautuvaan Laipanmaahan.

Sappee-Särkijärven kierros

Reitti: n. 5 km
Vaativuus:
Nähtävää: Särkijärven laavu, nuotipaikka ja käymälä, Jylhän kirkko, Sappeen matkailukeskuksen palvelut


Reitti kulkee Sappeenvuorelta, Sappeen matkailukeskukselta Särkijärven laavulle ja takaisin kumpuilevassa metsämaastossa. Reitin lähistöllä on Jylhän kirkko, kaksi siirtolohkaretta, joiden luona on pidetty Isonvihan aikaan jumalanpalveluksia. Reitti on Laipanmaan ainoa, jossa saa liikkua myös pyörällä ja hevosella.

.

Laipanmaan kartta

Lisätietoja

Laipanmaan verkkosivut >

Laipanmaa karttasovelluksessa >

Laipanmaan tulostettava kartta >

Kuvagalleria