Kangasalan kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo

Kangasalan kotiseutumuseo sijaitsee keskustassa Tapulinmäellä, kirkkoa vastapäätä. Museon omistaa ja ylläpitää Kangasala-Seura ry.

Näyttelyt

Näyttelytilat ovat kolmessa kerroksessa ja luetteloituja esineitä on n. 1700 kapppaletta. Esineet on saatu lahjoituksina pitäjäläisiltä. Perusnäyttelyn ohella pidetään myös vaihtuvia näyttelyitä, jotka liittyvät Kangasalan historiaan.

Alakerran vitriineissä esitellään mennyttä aikaa – työvälineitä ja tavallisia käyttöesineitä – aihepiiriensä mukaan kuten; rakentaminen, metsästys, kalastus, kotitalous jne. ryhmiteltyinä.

Toisessa kerroksessa ovat museon erikoisuudet – historialliset ryhmät kuten: Kaarina Maununtytär Liuksialan kartanossa ja Kaarina Hannuntytär Vääksyn kartanossa 1500-lunvun lopussa. Rusthollari Tavela emäntineen ja Pappilan sali 1800 luvulta. Sarsan kivikautinen perhe. Laukkuryssä kirkonkylässä myymässä tavaroitaan ja pienoismalli kirkonkylän kupeessa olleesta torpparikylästä. Kerroksessa on myös ”Kesäpäivä Kangasalla” säveltäjän Gabriel Linsenin taffelipiano.

Kolmannessa kerroksessa esitellään Jalmari Finnen henkilökohtaista jäämistöä ja julkaisuja. Siellä on myös tilat vuosittain vaihtuville näyttelyille.

Arkkitehtuuri

Vanha kivinen pitäjän vilja-makasiini (rakennettu 1833-1835) muutettiin 1950-luvulla museoksi ja avajaisia vietettiin kesäkuussa 1958.

Museon edessä oleva kivi on harvinaista pallograniittia ja se on syntynyt 2000 milj. vuotta sitten. Sulaan kivimassaan on tippunut kiinteitä kiviä, joista on muodostunut kuppimaiset kolot ja pyöreät nystyrät. Siirtolohkare on tuotu v.1967 Kangasalan Haapaniemestä.

Kangasalan kotiseutumuseo on auki kesä – elokuussa tiistaista sunnuntaihin.

Kotiseutumuseo sijaitsee kirkkoa vastapäätä olevalla Pirtinmäellä, osoitteessa Tapulintie 4, 36200 Kangasala.

Lisää Kotiseutumuseon nettisivuilta.