Ihmisiä Kirkkojärven luontopolulla

Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku

Kangasalan keskustan tuntumassa sijaitsevalla Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolulla viihtyvät niin lapsiperheet kuin lintubongaritkin. Noin 10 kilometrin reitti kulkee Kirkkojärven luonnontilaisessa rannassa, Liuksialan kartanon kulttuurimiljöössä, perinteisessä maalaismaisemassa ja keskustan kävelyteillä. Eväät nautitaan Ranta-Koiviston laavulla, joka on esteetön.

Kirkkojärven ympäri kulkeva kulttuuri- ja luontopolku on viehättävä, noin 10,5 kilometrin mittainen reitti, jonka voi kulkea kokonaan tai valita lyhyemmän osuuden. Helppokulkuisuutensa vuoksi se sopii kaikentasoisille retkeilijöille ja ulkoilijoille. Pyörätuolilla ja lastenvaunuilla kuljettavaksi soveltuu esimerkiksi Ranta-Koiviston laavun ja lintutornin välinen laudoitettu rantapolku.

Reitille lähdetään Kangasalan keskustasta tai Ranta-Koiviston laavulta. Kirkkojärven rantapoluilta reitti jatkuu Liuksialan kartanon lähes kilometrin mittaiselle koivukujalle. Liuksialan kartano ja lähistöllä sijaitseva Liuksialan kappeli ovat yksityisomistuksessa, mutta niitä voi katsoa kauempaa portilta. Leivintien osuus kuljetaan peltojen keskellä perinteisessä maalaismaisemassa peltojen keskellä, kunnes reitti kuljettaa takaisin Kirkkojärven rantaan.

Luontopolun loppuosa kuljetaan keskustan kävelyteillä. Linnustoltaan poikkeuksellisen monipuolinen Kirkkojärvi on määritelty kansainvälisesti arvokkaaksi kosteikko- ja linnustoalueeksi. Lintutornin lisäksi vesilintuja voi katsella reitin varrelle rakennetuilta katselualueilta.

Kirkkojärven luontopolku. Kuva: Rami Valonen

Info

  • Reitti: 10,5 km
  • Vaativuus: helppo, reitti on osittain esteetön
  • Lähtö reitille ja pysäköinti
    Ranta-Koiviston frisbeegolf-rata: Atrakuja, 36200 Kangasala
    Keskusta: lähtö Tapahtumakentän takaa. Pysäköinti keskustan P-alueilla, esim. Tarpilankuja, tai pysäköintihalli.
  • Muuta kohteessa: Ranta-Koiviston laavu ja nuotiopaikka, lintutorni, Liuksialan kartano, Karjalainen kulttuurikeskus Äijälä
  • Palveluja lähellä: Kangasalan keskustan palvelut, uimahalli, hotelli
Kirkkojärven kartta

 

Kuvia Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolulta