Kirkkoharjun näkötorni

Yksi Kangasalan tunnetuista nähtävyyksistä, Kirkkoharjun näkötorni sijaitsee Kirkkoharjun retkeily- ja ulkoilualueella, kaupungin keskustan läheisyydessä. Näkötornilta avautuvat kauniit maisemat kolmeen ilmansuuntaan: pohjoiseen Vesijärvelle ja Sorolan kartanolle, itään yli kirkontornin Kuohunharjulle ja etelään Kirkkojärven yli Roineelle.

Kirkkoharjun ensimmäinen puinen näkötorni rakennettiin vuonna 1882. Vuonna 1931 samalle paikalle kohosi nykyinen, rakennusmestari Heikki Tiitolan suunnittelema moderni, funktionalismin tyylisuuntaa edustava betoninen näkötorni. Näkötornin tasanne harjulla on ikiaikainen juhlapaikka ja tunnettiin nimellä ”Helaanmäki”.

Kirkkoharjun kahvila palvelee näkötornilla ja sen viereisessä kahvilarakennuksessa. Valikoimaan kuuluu ympäri vuoden mm. tuoreilla leivonnaisilla, munkeilla, erikoiskahveilla, jäätelöllä ja keittolounaalla.

Kirkkoharjulla järjestetään monenlaisia tapahtumia kuten konsertteja ympäri vuoden. Talvisin näkötornilta lähtevät hyvinhoidetut ladut ja kesäisin kattavat retkeily- ja pyöräilyreitit Sorolaan, Kyötikkälään ja Tampereen Niihamaan ja Kauppiin saakka.

Lue lisää Kirkkoharjun alueen ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksista.

Kirkkoharjun näkötorni on auki Kirkkoharjun kahvilan aukioloaikojen mukaisesti.

Yhteystiedot

Kirkkoharjuntie 3
36200 Kangasala.

Kirkkoharjun näkötornille ei pääse autolla, vaan sen voi pysäköidä keskustan parkkipaikoille.

Tarpilankujan pysäköintialue sijaitsee Kirkkoharjun koulun vasemmalla puolella. Kirkkoharjun koulun parkkipaikalta lähtee hiekoitettu kävelytie näkötornille ylös harjulle, tunnistat sen vihreästä kyltistä jossa lukee ”Näkötorni”. Kahvilalle pääsee myös vaunujen ja pyörätuolin kanssa (huomioi ylämäkinousu harjulle).

Kirkkoharjun koulun pysäköintialueen ollessa täynnä, voit jättää auto Pirtin parkkipaikalle (os. Tapulintie 6).

Avaa kartta