Kirkkoharju. Kuva: Tiia Ennala

Kirkkoharju

Kirkkoharjun retkeily- ja ulkoilualue sopii aktiiviselle luonnossa liikkujalle. Komeissa harjumaisemissa lenkkeillään, pyöräillään, polkujuostaan, hiihdetään ja ratsastetaan. Isolukon luonnonsuojelualueella voi tutustua jääkauden jättämiin jälkiin. Sorolan montun kuntoportaiden yli 300 askelta tarjoavat haastetta kovakuntoisellekin. Ulkoilun jälkeen tulistellaan Sorolan uudessa kotalaavussa tai nautitaan leivoskahvit Kirkkoharjun kahvilassa.

Kirkkoharjulla retkeillään hyväkuntoisilla valaistuilla reiteillä ja lukuisilla metsäpoluilla. Alue on maastopyöräilijöiden ja polkujuoksijoiden suosiossa, ja merkittyjä reittejä on myös ratsastajille. Talvisin hoidetut ladut houkuttelevat hiihtäjiä. Reittiverkosto ulottuu aina 20 kilometrin päähän Tampereelle Niihamaan ja Kauppiin saakka. Tutustu Kirkkoharjun liikuntareittiin tarkemmin täällä.

Reittejä Kirkkoharjulla

Aloittelijalle sopiva, noin 8 kilometrin reitti kulkee Kyötikkälän urheilukentältä Kirkkoharjun näkötornille ja takaisin, matkan varrelta löytyy Kirkkoharjun luonnonnähtävyys, Isolukon luonnonsuojelualue. Alueella voi tutustua jääkauden jättämiin jälkiin ja suppien monimuotoiseen kasvillisuuteen. Isolukon suppa eli harjukuoppa on jääkauden sulamisvaiheessa harjulle syntynyt 30–40 metrin syvyinen painauma.

Noin 4 kilometrin mittainen koko perheen luontoseikkailupolku lähtee Kirkkoharjun kahvilalta. Tutustu luontoseikkailupolkuun Kangasalan kaupungin sivuilla täällä.

Kirkkoharjun lähellä sijaitsee suosittu Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue, jonka helmi on 316 askeleen kuntoportaat, tuttavallisemmin Sorolamportaat. Pyöräilijöille Sorolassa on alamäki- ja bmx-ratoja, talviliikkujille suosittu ensilumenlatu sekä vauhdikas pulkkamäki. Sorolan kotalaavulla ja nuotiopaikalla voi pitää taukoa ja nauttia eväitä.

Evästauon voi myös nauttia Kirkkoharjun kahvilassa, joka sijaitsee Kirkkoharjun näkötornin luona. Sorolasta matkaa Kirkkoharjun näkötornille ja kahvilalle on noin 3 kilometriä.

Kirkkoharju. Kuva: Tiia Ennala

Info

  • Reitti: useita, esim. n. 4 km ja n. 8 km.
  • Vaativuus: vaihtelee reitin mukaan. Hyväpohjaiset hiekkatiet soveltuvat mm. lastenvaunuille.
  • Lähtö ja pysäköinti: Kirkkoharjun näkötorni ja kahvila Tarpilankuja, Sorolan virkistysalue Asemantie 179 tai Kyötikkälän urheilukenttä Lätsä-Pekan tie 19.
  • Muuta kohteessa: Kirkkoharjun näkötorni ja kahvila, Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue, Isolukon luonnonsuojelualue
  • Palveluja lähellä: Kangasalan keskustan palvelut
Kirkkoharjun kartta

Kuvagalleria