Vanha urkutehdas Kuva: Emilia Hakomäki

Kangasalan urkutehdas

Kangasalan urkutehtaana tunnetussa rakennuksessa toimi vuosina 1843-1983 Kangasalan urkutehdas ja Kangasalan urkurakentamo Oy vuosina 1983-1996. Urkutehdas on toiminut myös hotellina 1990-luvulta aina vuoteen 2011. Nykyään talossa on yksityisasuntoja.

Kangasalan urkutehdas oli Suomen ensimmäinen urkutehdas, joka hallitsi aikansa urkumarkkinoita Suomessa. Tehdas oli perheyritys, joka toimi neljän sukupolven ajan ja valmisti vuosina 1843–1983 yli tuhannet urut ja noin 8000 urkuharmonia Suomen kouluihin. Urkutehdas oli pitkään myös Kangasalan kunnan suurin teollinen työnantaja. Suurin osa suomalaisten kirkkojen uruista on yhtä Kangasalan urkutehtaan tai urkurakentamon rakentamia.

Kangasalan urkutehtaan ja urkurakentamon historia on osa Kangasalan, mutta myös pohjoismaiden urkurakentamisen historiaa. Tämän lisäksi se on myös lukuisten tavallisten kangasalalaisten työssäkäyvien perheiden historiaa. Urkutehdas oli paikkakunnalla iso työnantaja ja ensimmäinen teollisuuslaitos, joka vaikutti alueella niin puhelinyhteyksien luomiseen, sähkölinjojen vetämiseen, logistisiin mahdollisuuksiin, ja sekä koululaitoksen että terveydenhuollonkin syntymiseen.

Kangasalan urkutehdas täyttää 2023 180 vuotta.

Osoite

Kangasalantie 1108, Kangasala

Lähde: Kangasalan kaupunki