Arboretum Frick – salainen puutarha
Puutarhataide kohtaa musiikin
Harrastajapuutarhuri Erkki Frick on rakentanut yksityistä arboretumiaan 1980-luvulta lähtien. Alppiruusuinnostuksesta lähtenyt harrastus käsittää nykyään 3,2 hehtaarin puutarhan, jossa kasvaa 14 lajistoltaan ja tunnelmaltaan erilaista puistikkoa. Puita ja pensaita kasvaa lähes 500 lajia tai lajiketta, alppiruusuja ja atsaleoja yli 800 pensasta. Harvinaisia puita kaikista maanosista.
Arboretum Frick tarjoaa kävijöilleen kokonaiselämyksen, jossa puutarhataide yhdistyy musiikkiin. Säveltäjä Heikki Mäenpää on yhdessä Erkki Frickin kanssa luoneet arboretumiin musiikkia ja puutarhataidetta yhdistävän kokonaistaideteoksen Heikki Mäenpää @ Arboretum Frick. Eri puolilla Arboretum Frickin metsäpuutarhaa soivat isäntäperheen Erkki ja Leila Frickin aasialaiset sävelmuistot sekä Mäenpään sävellykset. Musiikki luo puutarhaan ainutlaatuisen tunnelman, ja kokonaisteos on ainoa laatuaan pohjoismaissa.
Arboretum Frickin tunnussävelmäksi on valittu Heikki Mäenpään sävellys I’ve heard something in My mind for a long time, jonka arboretumissa kuvatun musiikkivideon voit katsoa täältä >
Arboretum Frick syntyi rakkaudesta kauneuteen
Alppiruusuista Erkki Frick innostui jo 1980-luvun lopulla Viron Hiidenmaalla. Vuosittaiseksi pyhiinvaelluspaikaksi muodostui kuitenkin Arboretum Mustila Elimäellä, joka on yksi Pohjois-Euroopan huomattavimmista arboretumeista. Mustilan vierailusta alkoi puiden ja alppiruusujen keräily, jonka tieltä kaadettiin lähes puolet ympäröivästä metsästä pois. Samalla hän opiskeli puihin liittyviä asioita kirjoista, kunnes oivalsi, ettei hänen tarvitse toimia kuin tiedemies.
Tajusin, että tieteellisen tarkkuuden sijasta haluan tehdä arboretumistani mahdollisimman kauniin kokonaisuuden. Liityin 1990-luvun lopulla Rhododendron-kerhoon. Kävin heidän tapaamisissaan ja näin lisää alppiruusupuistoja. Aloin myös itse lisätä alppiruusuja ja atsaleoja siemenistä, Erkki Frick muistelee.
Satojen lajikkeiden puutarha
Kaupunkilaisena itseään pitänyt Erkki Frick huomasi vuonna 1981 ostaneensa vaimonsa Leilan kanssa entisen Liuksialan kartanon mailta aikanaan lohkotun autiotilan, jonka päärakennus oli ollut kaksi vuotta kylmillään. Piha kasvoi nokkosta ja vadelmikkoa ja ympärillä umpitiheää kuusimetsää. Kun talo saatiin asumiskuntoon, Erkki ja hänen vaimonsa Leila Frick alkoivat raivata pihaa.
Arboretum Frickin rinnetontti käsittää 3,2 hehtaaria ja jakautuu metsäpuutarhaan ja maisemapuutarhaan. Puita ja pensaita kasvaa siellä lähes 500 eri lajia tai lajiketta. Perennoja Erkki Frick ei ole edes laskenut. Hän hoitaa koko puutarhan lähes yksin.
Harvinaisimpia lajeja arboretumissa ovat mm. erilaiset hevoskastanjat, trumpettipuu, Kiinan saarni, Turkin tammi ja valeakaasia. Löytyypä metsästä viisi mammuttipetäjääkin sekä maailman vanhimmaksi elävä puulaji, hidaskasvuinen vihnemänty. Se on nyt kymmenen vuotta vanha, mutta vasta 40 senttimetriä korkea.
Alppiruusuihin ja atsaleoihin ihastuneen Erkki Frickin suosikkipaikka arboretumissa on Alppiruusurinne, jossa kasvaa lisäksi harvinaisia puita. Lempipaikka löytyy Alppiruusurinteen takaa. Siellä sijaitsee rauhallinen aukio, Mineaniitty, joka on saanut nimensä Erkki Frickin pojantyttären mukaan. Mineaniitty on kesällä erittäin kaunis, kun siellä kukkii erilaisia kukkapuita, -pensaita ja perennoja, muun muassa orkideoja.
Suosikkipuulajikseen Erkki Frick mainitsee hevoskastanjat.
”Kun isäni kuoli, istutin hänelle kuolinpäivänä pienen hevoskastanjan muistopuuksi etupihalle. Sen lisäksi, että se muistuttaa isästä, puu on kaunis kukkiessaan. Kukista suosikkejani ovat pionit, ”pihojen ferrarit”, joita löytyy täältä toistasataa.”
Alppiruusurinteen päältä löytyy pieni lehmuskuja Unter den Linden, hiljaisuuden puutarha, buddha-patsaineen. Rinteen yhteydessä on myös Magnoliapuutarha. Niityltä lähtevän kiemurtelevien polkujen osuudella Frick kasvattaa alppiruusuista polun ylle kaareutuvaa holvia. Mallin hän on saanut Ruotsista Sofieron puutarhasta. Alppiruusurinne kukkii lähes koko alkukesän. Kun alppiruusut ja atsaleat ovat kukkineet, ruusujen ja pionien pääkukinta alkaa kesä–heinäkuun vaihteessa.
Inspiraatiota ympäri maailmaa
Erkki ja Leila Frick matkustavat paljon. Innokas puutarhuri kerää ideoita Suomen lisäksi ympäri maailmaa. Mukana kulkee muistikirja, johon hän kirjaa ideat. Ne voivat muhia alitajunnassa jopa 15 vuotta ennen toteuttamista.
Aina kun matkustamme jonnekin, etsimme sieltä rastipisteiksi puutarhoja, entinen suunnistaja hymyilee. Esimerkiksi kun matkustimme Pariisiin, vierailimme kaupunkipuutarhoissa ja kuvataiteilija Claude Monet ́n puutarhassa Givernyssä.
Hänen suosikkimaansa on Irlanti, jossa hän on kiertänyt opaskirjan, moottoripyörän ja teltan kanssa kaikki maan arboretumit. Suosikkipuutarhoja löytyy myös Kiinasta, Roomasta Italiasta, Ruotsin Göteborgista sekä Puolasta.
Ihanne-arboretumini on kaunis ja siellä on laadukkaita palveluita, kuten kunnon ravintola, josta saa hyvää, luonnonläheistä ruokaa. Siellä järjestetään erilaisia tapahtumia kuten opastettuja kierroksia, konsertteja ja teatteria, hän luettelee.
Pekingissä huomasin, että musiikin voi yhdistää luontevasti puutarhaan. Siellä ihmiset menevät puistoihin piknikille omien eväiden kanssa ja nauttivat kauniista luonnosta ja hiljaisesta taustamusiikista. Siellä puutarha on paikka rauhoittumiseen.
Palvelut Arboretum Frickissä
Alueella on kattava polkuverkosto, jossa liikuntarajoitteisten on hyvä liikkua.
Opastetut kierrokset
Arboretumiin on mahdollista varata opastettu kierros ryhmälle. Kierros kestää yhden tunnin ja hinta on 80 € / kierros sekä sisäänpääsymaksut.
Varaukset Erkki Frickiltä: erkki.frick@sci.fi
Kahvila Ruusupuu
Pihakahvila Ruusupuu palvelee kävijöitä puiston aukioloaikoina arboretumin kauniissa maisemissa. Tarjolla on vaihtuva valikoima on suolaisia ja makeita herkkuja sekä virvokkeita.
Ryhmät voivat tilata seurueelleensa kahvia suolaisen tai makean kera tai ruokaisamman vaihtoehdon.
Kahvila Ruusupuu toimii yhteistyössä Koiviston Kestikievarin kanssa. Tarjoiluvaihtoehtoihin voit tutustua Koiviston Kestikievarin kotisivuilla.
Saapuminen ja pysäköinti
Arboretum Frick sijaitsee Kangasalan Liuksialassa, entisillä Liuksialan kartanon mailla. Matka Tampereen keskustasta kestää n 20 minuuttia ja Hämeenlinnasta n. 40 minuuttia.
Arboretumin pysäköintitilat ovat rajalliset ja siksi suosittelemme huolellista suunnittelua alueelle saapumista ja lähtöä varten. Ruuhka-aikoina autot kannattaa jättää Liuksialan koulun pysäköintialueelle, josta vain noin 500 metrin kävelymatka puutarhaan.
Liput
Arboretumin lipunmyynti tapahtuu verkossa