Talviloma Kangasalla

Talvilomalla Kangasalla

02.01.2021

Leppoisa mökkiloma lasten kanssa, sykkeen nostattavaa retkeilyä monimuotoisessa luonnossa, vauhdikas aktiiviloma vai nautiskellen hotellissa? Poimi parhaat vinkit, suunnittele unelmalomasi ja koe talven riemua Kangasalla! Turvallista tekemistä ja kokemista riittää moneen makuun ja kaikenikäisille. Kokosimme talvilomien ja vapaapäivien parhaat palat tähän artikkeliin. 

Muistathan tutustua kohteiden omilla sivuilla turvallisuusohjeisiin ennen saapumista lomalle.

Herkkuja upeissa maisemissa uudessa Kirkkoharjun kahvilassa

Kaikille ulkoilun, kauniiden maisemien ja herkkujen ystäville on iloisia uutisia: Kirkkoharjun näkötornilla sijaitsevan uuden Kirkkoharjun kahvila on avattu!

Kahvila palvelee koko talvilomaviikon ajan klo 10–18 (28.2.-7.3.).

Kirkkoharjun näkötorni ja kahvila
Kirkkoharjun kahvilan avajaisia vietetään 28.2. klo 10-18

Eläinten rapsutusta Violan Puodissa

Ihastuttava Violan Puoti Kuhmalahdella on oiva paikka tutustua eläimiin ja samalla tehdä ostokset persoonallisessa sisustuspuodissa. Jos saavut pelkästään eläimiä tapaamaan, hinta on 2€/hlö. Puodin ja kahvilan asiakkailta ei peritä maksua. 

Eläimiä pääsee rapsuttamaan ja puotiin ostoksille lauantaisin klo 12–16. 

Violan Puoti
Violan Puodin eläimet odottavat rapsuttajia Kuhmalahdella

Retkiluistele Saarikylissä

Saarikylien idyllinen maalaismiljöö houkuttelee puoleensa ympäri vuoden. Talvisin Saarikylissä pääsee retkiluistelemaan. Heikin Leivällä on tarjolla retkiluistinvuokrausta la-su klo 11–15, myös Heikin Leivän kahvila palvelee luistelukansaa viikonloppuisin. Lue retkiluistelusta lisää täältä. 

Retkiluistelu Saarikylissä, talvi 2021
Retkiluistelua ja nuotion ääressä nautitut eväät ovat täydellisen talvipäivän resepti

Mobiliassa viihtyy koko perhe

Talvilomaviikoilla Mobiliassa pääsee tutustumaan vauhdikkaisiin menopeleihin. Rallimuseossa tutustutaan muun muassa Flying Finnseihin, timanttiseen Jyväskylään sekä kansainväliseen Rally Hall of Fameen. Myös Menevää menoa -pienoisnäyttely esittelee kymmenkunta urheilullisempaa ajoneuvoa. Lisäksi avoinna on Mobilian klassikot -näyttely.

Rallimuseon puolella oleva Sega Rally -rallipeli on nuorison rakastama toimintakohde. Lapset pääsevät eläytymään myös Pappatunturilla ajamiseen. Kyseessä on aito mopo, jonka satulaan pääsee kokeilemaan virtuaalista ajoelämystä. Lisäksi perheen pienimmille on tarjolla myös suositut kuvasuunnistukseen perustuvat salapoliisitehtävät Rallimuseon puolelle.

Mobilian kahvila Wanhat autot kattaa lounaspöydän koreaksi joka päivä klo 11–14.

Mobilia on avoinna joka päivä klo 10–16. Pääsylippu 12 € (lapset ilmaiseksi aikuisen seurassa).

Mobilian Sega-rallipeli
Sega Rally -rallipeli on pienten ja isojen suosikki Mobiliassa

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue on talviparatiisi

Kangasalan kaupungin ylläpitämä Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue on täynnä hauskaa talvipuuhaa! Sorolan kuntoportaat, ratsastusreitti, nuotiopaikka, sekä suosittu pulkkamäki vetävät innokkaita ulkoilijoita naapurikaupungeista saakka.

Sorolasta löytyy hiihtolatuja kaiken tasoisille hiihtäjille: harjoitteluun ja lapsille suunnattu halsterilatu, kilpahiihtolatu ja ensilumilatu.  Lue lisää Sorolan alueesta ja talven aktiviteeteista täällä.


Uutuuskohde: Santasaaren virkistysalue

Santasaaren virkistysalue on nyt otettu käyttöön! Alue tarjoaa ulkoilijoille hienot puitteet virkistäytymiseen ja tauon pitämiseen ulkoilun lomassa. Santasaari sijaitsee Vesijärvellä ja sinne on mahdollista saapua kesällä veneellä tai meloen sekä talvella jäitä ja jäälatuja pitkin olosuhteiden niin salliessa. Saaresta löytyy kotalaavu, käymälä ja puuvarasto.

Lue lisää täältä.

Santasaaren virkistysalue kartalla
Santasaaren virkistysalue kartalla

Pulkkamäet

Jos kaipaat rauhallisempaa mäenlaskupaikkaa tai vaihtelua maisemiin, tutustu näihin paikallisten asukkaiden tekemiin ja ylläpitämiin pulkkamäkiin:

 • Ranta-Koivisto, Kankkulanmäen pulkkamäki
 • Linturinteessä, Varpuskujan päädystä lähtee pulkkamäki (Varpuskuja)
 • Puutteenmäentien päädyssä pulkkamäki (Puutteenmäentie)
 • Kyötikkälän kentän mäki, katsomon takana (Asemantie 179)
 • Liutun uimarannan pulkkamäki (Liutuntie/Rantakuja) 
 • Mämmisuon leikkipuiston pulkkamäki (Mämmisuontie 17)
 • Tursolan koulun takana on pulkkamäki (Asemantie 142)
 • Suoraman Pikkulukko ja Isolukko, pururadan äärellä löytyy pulkkamäkiä
 • Entisen leikkikenttä Touhumontun pulkkamäki (Pikontien päässä)
 • Huutijärvellä on pulkkamäki (Venttiväylä)
Kangasalan pulkkamäet
Kangasalan kaupungin ylläpitämä pulkkamäki Sorolassa

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on talvilomalla taidesuunnistusta lapsille ja perheille 1.-7.3. Taidesuunnistuksen reitillä pääset tutkimusmatkalle taideteosten maailmaan. Ota mukaan salapoliisin utelias mieli ja pidä silmät auki – saatat löytää jotain yllättävää! Suunnistuksen voi tehdä itsenäisesti tai yhdessä vanhemman tai kaverin kanssa – emme kiertele ryhmissä.

Uutta taidemuseossa: Kimmo Pyykkö -taidemuseon Naisten kuvia – Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmasta -näyttelyn voi nyt kokea turvallisesti oman äänioppaan kanssa. Nappaa tiskiltä mukaan oma henkilökohtainen ääniopaslaite ja uppoudu teosten tarinoihin. 


Lähde talviretkelle luontoon

Kangasala on suosittu retkeilykohde, jonne on helppo saapua mistä suunnasta tahansa. Luonto on lähellä ja läsnä, tarvitaan vain vähän seikkailumieltä ja lämpimät vaatteet niin talvinen retki on taatusti onnistunut!

Retkeilyreiteillä ja luontokohteilla ei ole talvikunnossapitoa, joten mukaan voit ottaa vaikkapa ahkion johon pakata kyytiin eväät, tavarat ja tarvittaessa väsyneen pikkuretkeilijän.

Yhdistä retkeilyreitti johonkin Kangasalan monista laavuista tai nuotiopaikoista! Tutustu retkeilyreitteihin, luontokohteisiin ja laavuihin Kangasalan talvikoosteessa.   

Laavu ja retkeily Saarikylissä, talvi 2021
Laavulla on mukava nauttia eväät tulen ääressä lämmitellen

Kangasalan uimahalli Kuohun talvilomaviikko

Uimahalli Kuohussa hiihtolomalla lapset pääsevät uimaan max 10 hlö ryhmissä. Ryhmän ohjaaja huolehtii lapsista ja turvallisuusohjeiden noudattamisesta koko käynnin ajan. Ryhmät pidetään erillään toisistaan.

Uimahallikäyntejä järjestetään päivittäin ma-pe (1.-5.3.) aamupäivisin ja iltaisin ja niiden kesto on 60 – 75 min ja hinta 12 – 15 €.

Uimahallituokioihin sisältyy ryhmän tason mukaan uintiharjoituksia, leikkejä, pelejä, hyppyjä, liukumäen laskua ja vapaata leikkiä ohjaajan valvonnassa. Lue lisää täältä.


Avantouinti

Vesaniemen saunan talviuintipaikan löylyissä on hyvä lämmitellä ennen isoon avantoon pulahdusta. Miehille ja naisille on omat avantosaunat. Avantosaunasta vastaa Kangasalan Uintiseura ry ja Uimaseura Kangasalan Kuohu ry, avantosaunan kertamaksu on 5€ (alle 12-vuotiaat lapset ilmaiseksi). Tarkista avantosaunavuorot täältä.

Avantouinti Kangasalla
Avantoon ja saunaan pääsee Vesaniemen saunalla

Herkuttele

Kangasalalta löytyy kahviloita ja ravintoloita joka makuun. Perheen, ystävien tai puolison kanssa lounas ja illallinen sujuvat mutkattomasti aivan keskustassa sijaitsevassa Pepper Bar & Restaurant ravintolassa. Makumatkaa kaipaaville afganistanilaisessa ravintola Aryanassa on tarjolla silkkitien mausteita, mutta löytyy listalta myös miedosti maustettuja lasten suosikkiannoksia.

Kirppiskierroksen ja ostosten jälkeen on helppo pyörähtää Pancho Villassa burgerilla tai pizzalla joistakin Kangasalan monista pizzerioista. Katso Kangasalan kaikki ruokapaikat täältä.

Kahvihammasta kolottaessa suuntaa johonkin Kangasalan viihtyisään kahvilaan, katso kaikki kahvilat täältä. Piipahda pääkirjaston kahvila Novelliaan tai erityisiä herkkuhetkiä varten kahvila-konditoria Paakariin. Testaa myös Kirkkoharjun kahvilan näkötornin luona (avajaiset 28.2.) ja yhdistä kahvilakäyntiin ulkoiluhetki harjulla.

Herkuttele lomalla
Lupa myönnetty: herkuttele lomalla Kangasalan kahviloissa ja ravintoloissa

Vieraile tiloilla

Tilapuodeissa vierailu tuo hyvän mielen, kun mukaan tarttuu lähiruokaa ja muita paikallisesti rakkaudella tehtyjä tuotteita.

 • Aholaidan lammastilan tilapuoti on avoinna lauantaisin klo 14–15. Tilapuodissa on myynnissä mm. kauniita taljoja, erilaisia villatuotteita, aitoa villalankaa, suomenlampaan huovutusvillaa, ihastuttavia lammasaiheisia pussukoita sekä luomukaritsan- ja lampaanlihaa.
 • Heikin Leipä Saarikylissä palvelee asiakkaita aina lauantaisin klo 12–14, ja hyvinä retkiluistelu keleillä pidemmillä aukioloajoilla ja myös sunnuntaisin. Heikin Leivässä nautit kahvit ja tuoreet pullat paikan päällä, ja teet luomuleipomossa ostokset kotiin. Piipahda samalla reissulla retkiluistelemassa, vuokraa retkiluisteluvarusteet Heikin Leivältä. 
Heikin Leipä, kuva: Tiia Ennala
Heikin Leivän puoti ja kahvila ovat auki viikonloppuisin

Kangasalan hiihtoladut ja luistelu ulkoradoilla ja kaukaloissa

Hiihtäjiä hemmotellaan Kangasalla ja laduista pidetään hyvää huolta, upeista maisemista puhumattakaan. Myös perinteistä ulkoluistelua kaipaaville Kangasala tarjoaa reilu kaksikymmentä luistelukenttää ja kaukaloa. Katso latujen ja luistelukenttien lisätiedot talvikoosteesta.

Hiihtäjät Kirkkoharjulla
Kangasalla hiihtoladuista ja luistelukentistä pidetään hyvää huolta

Majoitus Kangasalla

Kangasalla on paljon erilaisia vuokramökkejä, huviloita, airbnb- huoneistoja ja hotellimajoitusta. Katso täältä kaikki Kangasalan majoituspaikat ja varaa talvilomallesi majoitus.

Hotelli Kuohussa majoitut mukavasti keskustan palveluiden äärellä
Hotelli Kuohussa majoitut mukavasti keskustan palveluiden äärellä

Muita vinkkejä lomailuun

Kangasalan kirjasto

Lomavinkki: Tiesitkö, että pääkirjastosta saa myös lainattua erilaisia harrastusvälineitä? Kokeile lomalla jotain uutta, kuten vaikkapa sirkusvälineitä, lumikenkiä tai jotain uutta soitinta.  

Leikkikentät Kangasalla

Katso kaikki Kangasalan leikkikentät ja -puistot täältä.


Turvallisuus

Tutustu kohteiden omiin turvallisuuskäytäntöihin ja ohjeisiin ennen kohteeseen saapumista. Muistetaan lomallakin käsihygienia, turvavälit ja kasvomaskit niin meidän kaikkien on turvallista lomailla!


Osallistu talviloma-arvontaan!

Osallistu talviloma-arvontaan Visit Kangasalan Facebook– ja Instagram-tileillä ja voita talvilomatekemistä neljälle hengelle! Osallistumisaika on 13.-26.2.2021.

Talviloma-arvonta