Retkiluistelu Saarikylissä, talvi 2021

Retkiluistelua Saarikylissä

06.01.2022

Saarikylät tunnetaan ennen kaikkea virkeänä kesäkohteena, mutta myös talvella kannattaa suunnata päiväretkelle kylien kylään.

Saarikylissä sijaitseva Haaviston luomutila ja tilalla toimiva artesaanileipomo Heikin Leipä ovat itsessään jo kokemisen arvoisia kohteita. Pellon keskellä komeilee kaunis vanha tuulimylly ja luomuleipomon tuoreet korvapuustit ja Suomen vanhimmalla juurella leivottu ruisleipä nautitaan idyllistä maalaismaisemaa ihaillen.

Talvikautena ykkösjuttu Saarikylissä on retkiluistelurata, joka on Pirkanmaan ensimmäinen lajissaan. Rata lähtee Haaviston tilan rannasta ja luistelemaan voi lähteä joko omilla tai vuokratuilla välineillä.

Retkiluistelu Saarikylissä, talvi 2021
Retkiluistimet ja varusteet saa helposti vuokrattua Haaviston tilan varustevuokraamosta.

Retkiluistelurata ja välinevuokraus 

Saarikylien retkiluistelurata on suosittu talvikohde Kangasalla niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Muutaman kilometrin pituinen jäärata aurataan järven jäälle joka talvi heti jään kantavuuden salliessa.

Haaviston tilan luistinvuokraamo on avoinna luistelukeleillä la-su klo 11–15. Muina aikoina välineitä vuokrataan ryhmille ennakkovarauksella p. 040 5526460 (Pirjo)

Heikin leivän kahvila on avoinna luistelukeleillä la ja su 12-15.

Haaviston tilalta löytyy kaksi nuotiopaikkaa: rannan nuotiopaikka ja tuulimyllyn vieressä sijaitseva laavu. Nuotiopaikkaa ja laavua voi vuokrata pienellä korvauksella omaan käyttöön, omilla tai talon polttopuilla.

Laavu ja retkeily Saarikylissä, talvi 2021
Laavulla on mukava nauttia eväät luistelun jälkeen tulen ääressä lämmitellen.

Leipä leivotaan Suomen vanhimpaan juureen

Luistelun päätteeksi on mukava nauttia Heikin Leivän kahvilassa kupillinen kuumaa juomaa ja tuoretta luomupullaa. Kahvila on auki aina lauantaisin klo 12–14 ja luistelukeleillä myös sunnuntaisin. (Tarkista avoinnaolo ennen lähtö kohteen sivuilta.)

Heikin Leivän puodista voi ostaa tilan luomujauhoja ja niistä leivottuja tuotteita myös kotiin. Tiesitkö, että Heikin Leivän kuuluisa ruisleipä on leivottu Suomen vanhimpaan juureen?

Retkiluistelu Saarikylissä, talvi 2021
Retkiluisteluradalla tyyli on vapaa. Rataa saa kiertää millä tahansa välineillä, vaikka potkukelkalla tai lastenvaunujen kanssa.

Mikä on kylien kylä?

Saarikylien suurimman saaren sydämestä löytyy Saarikylien kohtaamispaikka; kylien kylä. 

Kylien kylä on alunperin saanut alkunsa Haaviston tilasta. Aikaisimmat merkinnät juontavat juurensa jopa 1540-luvulle, josta löytyy merkintä maakirjasta. Haaviston tilasta on tullut paikallisten, kesäasukkaiden ja matkailijoiden kohtaamispaikka, jonne palataan aina uudelleen.


Heikin Leivällä ja Haaviston luomutilalla

  • retkiluistelurata
  • varustevuokraamo
  • Heikin Leivän leipomon kahvila puoti
  • nuotiopaikka ja laavu
  • tuulimylly

Heikin Leipä / Haaviston luomutila / retkiluisteluvuokraamo

www.heikinleipa.fi 

Saarikylientie 888, Kangasala

Tarkista jäätilanne ennen lähtöä Retkiluistelurata Saarikylät Facebook-sivuilta.

Laavu ja retkeily Saarikylissä, talvi 2021