Retkiluistelu Saarikylissä, talvi 2021

Retkiluistelua ja talvielämyksiä Saarikylissä

06.02.2021

Saarikylät tunnetaan ennen kaikkea virkeänä kesäkohteena, mutta myös talvella kannattaa suunnata päiväretkelle kylien kylään.

Saarikylien Heikin Leipä ja Haaviston luomutila on itsessään jo näkemisen arvoinen paikka. Pellon keskellä komeilee kaunis vanha tuulimylly ja maalaismaisemat ovat idylliset, luomuleipomon herkuista puhumattakaan.

Ykköskohde Saarikylissä talvikautena on retkiluistelurata, joka on Pirkanmaan ensimmäinen lajissaan. Rataa saa kiertää minkälaisilla välineillä ja tyyleillä tahansa, mutta Haaviston tilalta saa myös vuokrattua retkiluistelua varten kaikki varusteet ja välineet. 

Retkiluistelu Saarikylissä, talvi 2021
Retkiluistimet ja varusteet saa helposti vuokrattua Haaviston tilan varustevuokraamosta.

Retkiluistelurata ja välinevuokraus 

Saarikylien retkiluistelurata on suosittu elämyskohde Kangasalla niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Muutaman kilometrin pituinen jäärata aurataan järven jäälle joka talvi heti jään kantavuuden salliessa.

Haaviston tilan varustevuokraamo on avoinna la-su klo 11–15.

Haaviston tilalta löytyy kaksi nuotiopaikkaa: rannan nuotiopaikka ja tuulimyllyn vieressä sijaitseva laavu. Nuotiopaikkaa ja laavua voi vuokrata pienellä korvauksella omaan käyttöön, omilla tai talon polttopuilla.

Laavu ja retkeily Saarikylissä, talvi 2021
Laavulla on mukava nauttia eväät luistelun jälkeen tulen ääressä lämmitellen.

Leipä leivotaan Suomen vanhimpaan juureen

Luistelun päätteeksi on mukava nauttia Heikin Leivän kahvilassa kupillinen kuumaa juomaa ja tuoretta luomupullaa. Kahvila on auki aina lauantaisin klo 12–14, hyvillä keleillä myös sunnuntaisin ja pidennetyillä aukioloajoilla.

Heikin Leivän puoti on avoinna aina lauantaisin klo 12–14, joten samalla reissulla teet herkulliset leipomo-ostokset kotiin viemisiksi. Tiesitkö, että Heikin Leivän kuuluisa ruisleipä on leivottu Suomen vanhimpaan juureen ja leipomisessa on käytetty oman tilan luomujauhoja? Leipuri Heikki on saavuttanut ruismestarin arvonimen, joten tämä on leipä mitä kannattaa tulla kauempaakin hakemaan.

Retkiluistelu Saarikylissä, talvi 2021
Retkiluisteluradalla tyyli on vapaa. Rataa saa kiertää millä tahansa välineillä, vaikka potkukelkalla tai lastenvaunujen kanssa.

Mikä on kylien kylä?

Saarikylien suurimman saaren sydämestä löytyy Saarikylien kohtaamispaikka; kylien kylä. 

Kylien kylä on alunperin saanut alkunsa Haaviston tilasta. Aikaisimmat merkinnät juontavat juurensa jopa 1540-luvulle, josta löytyy merkintä maakirjasta. Haaviston tilasta on tullut paikallisten, kesäasukkaiden ja matkailijoiden kohtaamispaikka, jonne palataan aina uudelleen.

Kun tapahtuu, Haaviston tilan ja kesätorin piha täyttyy hetkessä ihmisistä, ajoneuvoista ja on siellä joukossa muutama eläinkin. Veneelläkin pääsee ja suoraan omaan laituriin, kerrotaan Saarikylien nettisivuilla.

Heikin Leivällä ja Haaviston luomutilalla

  • retkiluistelurata
  • varustevuokraamo
  • kahvila terasseineen
  • Heikin Leivän leipomon puoti
  • nuotiopaikka
  • laavu
  • tuulimylly

Heikin Leipä / Haaviston luomutila / retkiluisteluvuokraamo

www.heikinleipa.fi 

Saarikylientie 888, Kangasala


Ennen retkiluistelureissulle lähtöä tarkasta jäätilanne Retkiluistelurata Saarikylät Facebook-sivuilta.

Laavu ja retkeily Saarikylissä, talvi 2021