Haralanharjun näkötorni, kuva Tiia Ennala

Näkötornikierros – kohti korkeuksia!

28.04.2021

Neljä näkötornia harjujen korkeuksissa ovat Kangasalan ylpeyden aiheita.

Näkötornikierros on hauskaa ja turvallista yhteistä tekemistä koko perheelle! Hypätkää autoon tai pyörän selkään omalla porukalla ja kiivetkää jokaiseen torniin. Kahvilaherkuista pääsee nauttimaan kolmella näkötornilla.

Mistä tornista avautuvat parhaat maisemat? Entä missä kahvilassa on herkullisimmat eväät? Kuinka monta porrasta näkötorneissa on yhteensä?

Koronapandemia ei ole vielä ohi, joten muistetaan liikkua vastuullisesti. Kierretään omalla porukalla, pidetään huolta turvaväleistä, käsihygienista sekä sisätiloissa kasvomaskeista. Näin meidän kaikkien on turvallista nauttia maisemista ja kahvihetkistä.


Näkötornikierrokselle kuuluvat seuraavat kohteet:

1. Haralanharjun näkötorni
2. Kirkkoharjun näkötorni
3. Vehoniemen näkötorni
4. Keisarinharjun näköalatasanne

Näkötornien kartan löydät täältä.


Tutustu näkötorneihin ja kahviloihin:

Haralanharjun näkötorni

Starttaa kierroksesi kansallismaisemista, Haralanharjun näkötornilta. Haralanharjun jylhät maisemat innoittivat Sakari Topeliuksen kirjoittamaan tunnetun Kesäpäivä Kangasalla -runon. Eikä mikään ihme, sillä 1800-luvun lopulla rakennetun Haralanharjun näkötornin ympäristö, Haralanharju, on yksi Suomen merkittävistä maisema-alueista.

Haralanharjun näkötornin kioski-kahvila on leiponut herkkuvarastot täyteen vapun viettäjiä varten. Kahvila-kioskin istumapaikat sijaitsevat terassilla, jonne myös nelijalkaiset ystävät aina tervetulleita.

Sijainti

Näkötornille pääsee autolla osoitteeseen Haralanharjuntie 142, Kangasala.

Haralanharjun näkötorni, kuva Tiia Ennala
Haralanharjun näkötorni

Kirkkoharjun näkötorni

Seuraavaksi suunnataan Kangasalan keskustaan, Kirkkoharjun näkötornille. Suomen ensimmäinen funkkisnäkötorni on rakennettu vuonna 1931, mutta upealla paikalla on sijainnut näkötorni jo 1880-luvulta alkaen. Kirkkoharjulta avautuvia maisemia ovat ikuistaneet monet taiteilijat, mm. Magnus von Wright ja Kangasalan tunnetuin taiteilija Einar Ilmoni.

Näkötornilla palvelee Kirkkoharjun kahvila, jonka leivokset ovat käyneet kuin kuumille kiville helmikuun avajaisista alkaen. Kahvilan erikoisuus on täyteläinen suklaakakku. 

Sijainti ja saapuminen:

Kirkkoharjun näkötornille on hyvät julkiset liikenneyhteydet ja TKL:n busseilla saapuessa kannattaa jäädä pois Kirkkoharjun koulun pysäkillä. Autojen pysköintialue on Tarpilankujalla, Kirkkoharjun koulun vasemmalle puolelle. Lisää parkkipaikkoja on Pirtin P-alueella (Tapulintie 6).

Kirkkoharjun näkötorni ja kahvila
Kirkkoharjun näkötorni ja kahvila helmikuussa

Vehoniemen näkötorni

Kauniilla Vehoniemen harjulla sijaitsee Vehoniemen näkötorni, jonka rakennutti kangasalalainen kanslianeuvos A.W. Liljestrand vuonna 1892. Nykyinen torni on rakennettu vuonna 1927.

Näkötornilta avautuu hämäläinen kulttuurimaisema Roineelle ja Längelmävedelle, hyvällä säällä saatat nähdä Valkeakosken piiput ja jopa Näsinneulan.

Tornia ympäröivä metsä on luonnonsuojelualuetta ja sitä kiertää opastettu luontopolku. Vehoniemessä sijaitsee myös Suomen suurimpiin kuuluva suppa, Punamultalukko.  

Vehoniemen Automuseon kahvila on tunnettu herkuista, kuten vastapaistetuista munkeistaan ja kuuluisasta valkosuklaakakustaan, jossa ei kaloreita säästellä. Isompaan nälkään tarjolla grilliruokaa. Vehoniemen Automuseoon pääsee tutustumaan ilmaiseksi voimassa olevien rajoitukset huomioiden.

Sijainti

Autolla pääsee harjun laelle, aivan näkötornin juurelle. Osoite on Vehoniemenharjuntie 92. 

Vehoniemen näkötorni, kuva: Tiia Ennala
Vehoniemen näkötorni

Bonus-pysähdys: Keisarinharjun näköalatasanne ja Mobilian Autokylä

Venäjän keisari Aleksanteri I vieraili Kangasalla vuonna 1819 ja ihastui harjulta avautuviin maisemiin, jonka johdota harju nimettiin hänen mukaansa.

Keisarin vierailun jälkeen harjulle rakennettiin näköalapaviljonki. Paviljongin tuhouduttua Keisarinharjulle kohosi ensimmäinen näkötorni vuonna 1881. Yli vuosisadan jälkeen rakennus joutui tuhopolton kohteeksi ja sen tilalle rakennettiin nykyinen Keisarinharjun näköalatasanne ”Keisarin portaat” vuonna 2000.

Näköalatasanteen vierestä löytyy monipuolinen Mobilian autokylä, jossa lapsien liikennepuisto Rahtarit on avoinna kesäaikaan. Kahvila Wanhat Autot tarjoaa maistuvaa lounasta. Museo palvelee voimassa olevien rajoitusten mukaan.

Sijainti ja saapuminen

Keisarinharjun näköalatasanteelle pääsee helpoiten jättämällä auton Mobilian parkkipaikalle osoitteeseen Kustaa Kolmannen tie 75. 

Rahtarit-liikennepuisto Mobiliassa, kuva: Tiia Ennala
Rahtarit-liikennepuisto Mobiliassa

Lisää luettavaa