Naisten kuvia, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Susanna Majuri

Naisten kuvia -näyttely Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 23.1.-23.5.

23.1.2021 klo 11.00 — 23.5.2021 klo 17.00

Naisten kuvia – Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmasta tuo Kangasalle nykytaiteilijoiden tulkintoja naiskuvasta ja -rooleista. Näyttely on koottu Heinon taidesäätiön kokoelmasta.

Näyttely esittelee naistaiteilijoiden teoksia sekä miestaiteilijoiden naisaiheita. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja valokuvia, vanhin teos on Nina Ternon veistos Riisuuntuva, 1976 ja uusin Susanna Majurin Mother, vuodelta 2019.

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Heinon taidesäätiö ja Kimmo Pyykkö -taidemuseo. 

Uutta: Koe näyttely oman ääniopaslaitteen kanssa

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on nyt saatavana maksuton ääniopastus, joka on helppokäyttöinen ja turvallinen tapa viedä museokäynti uusiin ulottuvuuksiin. Ääniopastus on toteutettu osoita & kuuntele -tekniikalla; laitetta osoitetaan teoksen vieressä olevaan lähettimeen, joka käynnistää ääniopastuksen automaattisesti.

Ääniopastuksissa esitellään teoksen tekijän lisäksi teosta avaava tulkinta, joka voi kytkeytyä länsimaisen kuvataiteen klassikkoteoksiin ja esitystapoihin, taiteen tyylisuuntiin tai tekijän ilmaisumuotoihin. Opastus on saatavilla kymmenen keskeisimmän näyttelyn teokseen. Opastuksen kesto on 35min.

Heinon taidesäätiö

Heinon taidesäätiön kokoelma on kauppaneuvos ja rouva Raimo ja Raini Heinon sekä heidän poikansa galleristi Rauli Heinon keräämä aikalaistaiteen kokoelma, yksi maamme merkittävimmistä. Kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä 1416 teosta 1950-luvulta tähän päivään. Heinot ovat tehneet teosvalinnat itse, omiin mieltymyksiinsä perustuen. Kokoelmasta on ollut esillä muutamia eriteemaisia näyttelyitä viime vuosina eri museoissa. Lisäksi kokoelmasta lainataan jatkuvasti yksittäisiä teoksia erilaisiin näyttelyihin.

Kimmo Pyykkö -taidemuseoon Naisten kuvia -näyttelyyn on valittu suomalaisten naistaiteilijoiden teoksia sekä miestaiteilijoiden naisaiheita. Yksi kuvataiteen keskeisiä aiheita on ihmisen kuvaus, ihanteellisesti kuvatut naisvartalot ja atleettiset miehet ovat tunnettuja jo antiikin ajan taiteesta. Kolme sulotarta on yksi ikonisimpia aiheita, näyttelystä löytyy useampikin eri vuosikymmenillä valmistunut teos tästä aiheesta. Tapani Raittila, Sirpa Alalääkkölä ja Markku Laakso esittelevät omat versionsa. Samoin uskonnollisilla teemoilla taiteessa on pitkä historia takanaan. Neitsyt Marian ohella muitakin pyhiä naisia on valikoitunut mukaan näyttelykokonaisuuteen.

Näyttelyn taiteilijat:

Sirpa Alalääkkölä, Elina Brotherus, Hanna Haaslahti, Tiina Heiska, Maija Helasvuo, Anssi Jääskeläinen, Pekka Kauhanen, Sari Kemppinen, Heta Kuchka, Markku Laakso, Marjo Lahtinen, Lauri Laine, Anni Leppälä, Susanna Majuri, Jyrki Parantainen, Jorma Puranen, Tapani Raittila, Heli Rekula, Topi Ruotsalainen, Stiina Saaristo, Kim Simonsson, Mari Sunna, Berit Talpsepp-Jaanisoo, Marjatta Tapiola, Nina Terno, Esko Tirronen, Emilia Ukkonen, Marjukka Vainio, Viggo Wallensköld, Rafael Wardi, Oliver Whitehead ja Henry Wuorila-Stenberg.

Näyttelyn on kuratoinut museon intendentti Soila Kaipiainen.

Artikkelin kuva: Susanna Majuri, Armo, 2016, C-print Diasec. Heinon taidesäätiön kokoelma. Kuva: Susanna Majuri.