Vehoniemen portaat, kuva: Tiia Ennala

Kymmenen vinkkiä kevätretkelle

16.05.2022

Ulkona tuoksuu jo kevät ja aurinko lämmittää. Lehdet ovat ilmestyneet puihin ja maa alkanut vihertää. Lähde luontoon virkistäytymään, nyt on hyvä päivä retkeillä!

Kokosimme kymmenen kivaa retkeilyvinkkiä Kangasalle. Lue tarkemmin retkeilykohteista, laavuista ja reiteistä klikkaamalla paikan nimeä.

Retkeily Kangasalla, kuva: Tiia Ennala
Pakkaa mukaan retkieväät laavulle. Kuva: Tiia Ennala

Valitse suosikkisi ja viihdy:


1. Vehoniemenharjun alue

Vehoniemen alue: Luontopolku, näkötorni, Vehoniemen laavu ja Suomen suurimpiin lukeutuva suppa, Punamultalukko, ovat pysäyttäviä nähtävyyksiä ja kaikki kävelymatkan päässä toisistaan.


2. Lapinsaari

Lapinsaari laavuinen on oivallinen retkikohde lapsiperheille tai helppoa retkikohdetta etsivälle, sillä saareen on vain muutaman sadan metrin matka pysäköintipaikalta. Kauniit järvimaisemat ja siisti laavu tarjoavat hyvät puitteet eväiden nauttimiseen tai yöpymiseen.


3. Kirkkoharju

Kirkkoharju sijaitsee aivan keskustassa ja harjun juurelle pääsee helposti myös julkisilla kulkuvälineillä. Kirkkoharjulla on monia opastettuja ulkoilureittejä lenkkeilyyn, maastopyöräilyyn ja ratsastukseen. Reippailun jälkeen voi nautiskella kahvit uudessa Kirkkoharjun kahvilassa ja ihailla maisemia Kirkkoharjun näkötornissa.


4. Mäyrävuoren luola

Mäyrävuoren suuri lohkareluola ja alueella kulkeva reitti ovat nappivalinta pienelle ja vähän isommankin seikkailijalle. Mäyrävuoreen on helppo saapua keskustasta.


5. Haralanharju

Haralanharjulla ulkoillaan komeissa kansallismaisemissa. Näkötornin huipulta avautuu maisema, joka innoitti Sakari Topeliuksen Kesäpäivä Kangasalla -runoon. Näkötornin kahvilassa on vaivatonta nauttia kahvihetkestä retken lomassa. Pysäköintialueelta pääsee siirtymään myös Kaarinanpolulle.


Retkeily Vehoniemessä, kuva: Tiia Ennala
Vehoniemen luontopolku on täynnä tutkittavaa. Kuva: Tiia Ennala

6. Laipanmaa

Lähtisikö Laipanmaahan päiväretkelle vai koko viikonlopun vaellukselle? Kangasalan ja Pälkäneen alueilla sijaitseva, Etelä-Suomen suurimpiin yhtenäisiin metsäalueisiin lukeutuva Laipanmaa on monipuolinen kohde retkeilijälle. Opastettuja polkuja on n. 30 kilometriä ja alueella on viisi laavua.


7. Kaarinanpolku

Kaarinanpolulta voit valita mieleisen laavun ja reitin, ja ei kun matkaan! Lasten kanssa retkeilevien vaivattomin reitti kulkee Mustijärven laavulle, joka sijaitsee vain 500 m päässä pysäköintialueelta. Pisimmillään Kaarinanpolkua voit taivaltaa 60 kilometriä.


8. Sorolan ulkoilu- ja virkistysalue

Sporttaa Sorolassa! Sykkeen nostatusta kuntoportailla, bmx-pyöräilyä tai ulkokuntosalitreenit harjulla. Sorola on ulkoilijan ja urheilijan unelma.


9. Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolku

Kirkkojärven kulttuuri- ja luontopolulla pääsee tutustumaan Kirkkojärven runsaaseen linnustoon. Reitillä on esteettömiä osia lastenvaunuilla, polkupyörillä ja pyörätuoleilla liikkuville, ja Ranta-Koiviston laavu sijaitsee pysäköintialueen vieressä. Koko kierroksen pituus on 10 kilometriä ja sen kiertää noin 2–3 tunnissa.


10. Keisarinharju

10. Keisarinharjun metsäisissä maisemissa on mukava ulkoilla. Harjulla on näköalatasalle ja luontopolku, jonne kulku lähtee Mobilian Autokylän vierestä.

Retkeily Vehoniemessä, kuva: Tiia Ennala
Vehoniemen portaat laskeutuvat kauniiseen rantaan. Kuva: Tiia Ennala