Kangasalan kirkon urut

Kangasalan Urkutehdas 180 vuotta

17.01.2023

Kangasalan urkutehdas täyttää vuonna 2023 180 vuotta, minkä kunniaksi urkumusiikki soi konserteissa ympäri Suomen aina Tammisaaresta Utsjoelle saakka. Kangasalla soitinten kuningatarta ja urkutehtaan perintöä juhlitaan monipuolisen ohjelman ja näyttelyiden myötä.

Juhlavuoden avauskonsertti soi Tammisaaren kirkossa lauantaina 21.1. klo 18. Urkurina Anders Storbacka. Oppaana soittimeen ja musiikkiin toimii Pia Nygård. Yhteensä konsertteja on varmistunut yli 30. Koko teemavuoden ohjelma löytyy juhlavuoden verkkosivulta.

Konsertteja Kangasalla

Ti 14.3. klo 18 Kangasalan kirkko, Ainontie 1, Kangasala
Urut tutuksi! – tapahtumassa päästään tutustumaan Kangasalan urkuihin lähemmin.

To 29.6. klo 18 Kangasala, Vatialan kappeli, Kappelinkierto 3 a, Kangasala
Play!  Esa Toivola esittää peli- ja elokuvamusiikkia Vatialan Kappelin uruilla. 

Pe 21.7.  Kangasala, Sahalahden kirkko, Rautiontie 18, Kangasala
Duo Toivio: Seeli Toivio, sello ja laulu Kalle Toivio, urut. Vapaa pääsy. 

Su 30.7. klo 18 Kangasalan kirkko, Ainontie 1, Kangasala
Harjujazzin konsertissa kuullaan jazzkonsertti uruilla. Vapaa pääsy

Ke 2.8. klo 19 Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6, Kangasala
Urut: Elias Niemelä

Pe 22.9. Kuhmalahden kirkko, Kangasala, Kirkkotie 45, Kangasala
Lisätietoa tulossa

Näyttelyitä kesällä Kangasalla

Neljän sukupolven tarina – näyttely urkurakentamisen historiasta
1.6.–31.8.2023 Kangasala-talo (2. krs.)

Kangasalan keskustassa on punatiilinen ryhdikäs tehdasrakennus, jonka sisuksissa on syntynyt yli tuhannet kirkkourut. Neljän sukupolven tarina -näyttely raottaa urkurakentamisen historiaa kertomalla tarinoita tehtaalla työskennelleistä ihmisistä. Urkujen valmistaminen on vaatinut erityistä ammattitaitoa useilla eri ammattialoilla ja eri työvaiheissa.

Vuosina 1843–1983 toiminut Kangasalan urkutehdas oli Suomen ensimmäinen ja se hallitsi aikansa urkumarkkinoita Suomessa. Edelleen

Tehdas oli Thulén/Tulenheimon perheyritys, toimi neljän sukupolven ajan ja valmisti vuosina 1843–1983 yli tuhannet urut. Urkutehdas oli pitkään kunnan suurin teollinen työnantaja. Yhä suuri osa suomalaisten kirkkojen uruista on valmistettu Kangasalla.

Näyttely on avoinna Kangasala-talon aukioloaikojen mukaisesti. Tarkista aukioloajat osoitteesta: kangasala-talo.fi

Erika Adamsson: DECADES – vuosikymmeniä
10.6.–27.8.2023 Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Erika Adamssonin DECADES – vuosikymmeniä on ­laaja yksityisnäyttely, joka esittelee poimintoja taiteilijan työskentelyn eri vuosikymmeniltä painottuen viime vuosien maalauksiin. Aika, nostalgia ja eri vuosikymmenten tunnelmat ovat keskeistä Adamssonin taiteessa. Uusimpien teosten innoittajana on toiminut Kangasalan urkutehtaan historia. Vanhat mustavalkoiset valokuvat sen historiasta ovat toimineet lähteinä maalauksille, joissa sivellin liukastellen ja välillä tarkentaen luo hetkiä menneestä ajasta pleksille ja alumiinille.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttelyssä 10.6. – 27.8. on esillä turkulaisen taidemaalarin Erika Adamssonin maalauksia, joista uusimmat ovat saaneet innoitusta Kangasalan urkutehtaan historiasta. Myös Kangasala-talon 2. kerroksesta löytyy kesän ajan tietoa Kangasalan urkutehtaan historiasta.

Urkutehtaan 180-juhlavuoden tuottaa Kangasalan kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä seurakuntien, Visit Kangasalan, Kangasalan Urkupäivien kannatusyhdistys ry:n ja muiden sidosryhmien kanssa.