Kangasalan kirkko

22.10.2020 Jouluista musiikkia kangasalalaisilla uruilla

Jouluinen urkumusiikki kuulostaa komealta kaikkialla Suomessa, mutta tiesitkö, että lähes jokaisessa Suomen kirkossa soivat Kangasalan urkutehtaassa valmistetut urut?

Kangasalla lähes 150 vuoden mittainen urkuperinne on edelleen läsnä. Viimeiset paikkakunnalla valmistetut urut vihittiin käyttöön Antti Piimäsen suunnittelemaan, 1760-luvulla valmistuneeseen harmaakivikirkkoon vuonna 1988. Urut edustavat pohjoiseurooppalaista barokkityyliä ja ovat lähes ainoat laatuaan. Barokin aikakausi ajoittuu n. 1600-luvun alusta 1700-luvun puoliväliin, joten Kangasalla kirkko ja siellä oleva soitin edustavat oivallisesti samaa aikakautta.

Tulevana keväänä urkuperinne herää eloon myös aivan uudella tavalla, kun ensimmäiset Urkupäivät Kangasalla järjestetään ensi kerran 22.–25.4.2021. Silloin Suomen urkumusiikin huiput ja yleisö kokoontuvat nauttimaan hyvästä musiikista ja upeasta taidemuodosta.

Tapahtuman taiteellinen johtajana on yksi suomen tunnetuimmista urkutaiteilijoista, Sibelius-Akatemian professori Olli Porthan. Reilu kuukausi vihkimiskonsertin jälkeen hän soitti kirkossa matineakonsertin juuri valittuna urkumusiikin nuorena professorina. Konsertti radioitiin suorana lähetyksenä Suomen lisäksi DDR:ään. Urkupäivien kotisivulla on kuultavissa Leena Santalahden alkukuulutus suomeksi ja saksaksi.

Tällä hetkellä jouluisen urkumusiikin kuuntelu on varmasti pitkälti striimattujen jumalanpalvelusten varassa. Kotona voit kuitenkin nauttia taltioidusta urkumusiikista ja mainio jouluinen urkuteos voisi olla J.S. Bachin In dulci jubilo kokoelmasta Orgelbüchlein, urkupäivien väki vinkkaa!

Kaikki joulutarinat

Tarinat ovat osa Visit Kangasalan yhteisöllistä Hyvän mielen joulu -kampanjaa. Kerromme aitoja, lämminhenkisiä joulutarinoita, muistoja ja tunnelmia Kangasalta joulukuussa joka päivä aattoon asti.