Joulukuusia myynnissä torilla

Joulukuusta ostamassa

Kuusikauppias torilla tai kaupan pihalla on merkki lähestyvästä aatosta. Joulukuusen haku taas on monelle tärkeä perinne, sillä kuusi kuuluu lähes jokaisen kodin jouluun ja kruunaaa tunnelman. Vaikka kestokuuset ovat kasvattaneet suosiotaan, moni valitsee aidon joulupuun, luonnonkuusen tai kasvatetun. Ekologinen vaihtoehto on ostaa kotimainen kuusi läheltä.

Kangasalan torin kuusikauppias Kari Lehto kertoo, että kauppa käy koronasta huolimatta:

Olen tyytyväinen Kangasalan asiakasmäärään. Kuusten lisäksi myös vihannekset käyvät kaupaksi.

Kari on ollut torikauppiaana jo 15 vuotta ja tietää, mistä parhaimmat kotimaiset kuuset saa.

Kuuset tulevat Kylmäkoskelta ja ovat pellolla kasvatettuja. Minulla on myynnissä myös kausivihanneksia ja muita jouluherkkuja; kaikki ovat lähituotteita Pirkanmaalta. Kangasalta tulee käsitöitä, leivonnaisia ja Lahtelan salaatteja, Ruovedeltä mehua ja Urjalasta porkkanoita, kauppias kertoo.

Kuusenostaja saapuu paikalle ja tarkastelee kuusen oksia, muotoja ja symmetrisyyttä tarkkaan. Hän kyselee kauppiaalta, kääntelee ja sommittelee, miettii puolisonsa kanssa ääneen, olisiko tämä sopiva vaiko tuo:

Tämä otetaan, tuosta pitää vain sahata muutama oksa pois.

Ja niin pariskunta on löytänyt itselleen täydellisen kuusen. Kuusi laitetaan sivuun varaukseen ja pariskunta lähtee käymään muilla asioilla. He noutavat varaamansa kuusen kauppiaalta kotimatkalla.

Kauppa käy tiuhaan torilla, mutta Kari Lehto vakuuttaa, että kuusia riittää kaikille halukkaille, ja että hänen kuusensa ovat varmasti aina tuoreita:

Kun tänään soitan Kylmäkoskelle kasvattajalle, niin huomenna on tuoreet kuuset jo torilla myytävänä.

Kuusia myydään Kangasalan torilta aattoon asti joka päivä noin kahdeksasta aamulla kahteen–kolmeen saakka, niin kauan kuin asiakkaita riittää.

Kuva: Visit Kangasala / Tiia Ennala

Kaikki joulutarinat

Tarinat ovat osa Visit Kangasalan yhteisöllistä Hyvän mielen joulu -kampanjaa. Kerromme aitoja, lämminhenkisiä joulutarinoita, muistoja ja tunnelmia Kangasalta joulukuussa joka päivä aattoon asti.