Aholaidan lammastilan lammas poseeraa

Lammastilan joulu

Aholaidan lammastilan joulu Kangasalla alkaa riisipuurolla, ja kun puuro on nautittu, lähdetään hoitamaan lampaat. Niitä on tilalla 165 karitsat mukaan lukien. Eniten on suomenlampaita, kuten kuvassa poseeraava Mokka.

Jouluna lampaat saavat karsinaansa havuja, ne ovat suurta herkkua. Kun loppiaisena viemme joulukuusen lampaille syötäväksi, niin siitä jää ranka vain jäljelle, tilan emäntä Satu Alajoki nauraa.

Joskus lampolassa on ollut joulukuusikin ja oma jouluperinteeni on useana vuonna ollut lampaiden kuvaus joulukortteja varten.

Kun tilan aamutyöt on hoidettu, valmistellaan viimeiset jouluruoat kuten rosolli. Rohkeimmat pulahtavat joulusaunasta Längelmäveteen uimaan ja saunan jälkeen rauhoitutaan joulun viettoon.

Joulupöytään kuuluu laatikoiden ja kinkun lisäksi runsaasti kalaa sekä savusaunassa palvattu lampaanviulu. Lampaat toki hoidetaan illallakin.

Yksi ikimuistoisimmista jouluista Aholaidan tilalla koettiin vuonna 2016, kun tilalla vieraili kahden kuukauden ajan entinen lampuri Oka Japanista.

Oka asui maatilamajoituksessamme ja auttoi tilan töissä. Häntä kiinnosti kovasti suomalaisen lampaanvillan käsittely ja hän toi jopa mukanaan oman kokoontaitettavan rukkinsa. Vapaa-aikanaan Oka pesi raakavilloja ja kehräsi niistä lankaa. Joululahjaksi saimme pipot, jotka vieras valmisti alusta saakka tilan omista villoista. Isännän pipon hän teki suomenlammasrotuisen Leonardo-pässin villasta ja tyttären pipon gotlanninlampaan villasta. Minä itse sain pipon ahvenanmaanlampaan villasta, Satu muistelee.

Aholaidan tilan tuotteita voi ostaa tunnelmallisesta tilapuodista, joka on avoinna ennen joulua vielä la 19.12. ja su 20.12. klo 12–13. Myynnissä on villalankaa ja valmiita käsitöitä, luomulampaan lihaa, sisustustaljoja ja muita kauniita koristeita kotiin.