Vrive Lilja Tiian Ennalan kuvaamana

Taiteilijaperheen joulu

Kun kuvataiteilija Virve Lilja ja kuvanveistäjä Ilkka Virtanen halusivat taidekoulun jälkeen muuttaa asumaan maalle, koti löytyi Kangasalta. Muualle ei ole sen koommin haaveiltu ja nyt Kangasalan asemalla sijaitsevassa kodissa joulua on vietetty jo lähes 30 vuotta.

Vuosien varrella perhe on kasvanut lapsilla ja lapsenlapsella, joten on joulu täynnä vipinää, kun kaikki kokoontuvat viettämään sitä yhdessä. Joulusauna, ruokailu ja joulupukin vierailu kuuluvat perheen jouluperinteisiin. Myös ruoka on tärkeä osa joulua:

Joulupöytäämme kuuluvat perinteiset laatikot, kinkkua ja seitan-kinkkua sekä vaarini opettama löysä perunalaatikko. Rosollia pöydästä löytyy ämpärillinen! Pöytään katetaan kaloja, itsetehtyä tujua sinappia ja uutena perinteenä chevitseä. Isovanhemmilta on peritty tapa marskin ryypystä. Minä teen itse kaikki pöperöt, Lilja kertoo.

Viime vuosina olemme lisänneet repertuaariin saunalenkin suksilla tai juosten Ilkan kanssa kahden. Silloin kiireen tunne karistetaan olkapäiltä ja jouluateria maistuu paremmalta.

Taitelijaperheessä lahjaksi annetaan usein taidetta, mutta paketeista paljastuu myös kirjoja ja lautapelejä. Virve Lilja antaa lahjaksi myös kirpparilöytöjä.

Olen tehnyt kortteja, joissa lukee, että tämä tuote on kierrätetty. Myös aineettomat lahjat kuten kulttuurielämys, kotimainen käsityö ja lähituotteet toimivat aina.

Taide on hyvä lahja, koska se säilyy ja kulkee mukana elämän varrella. Se herättää ajatuksia ja tuo viihtyisyyttä kotiin. Taidelahja on uniikki ja ajatuksella annettu, usein myös lähellä tuotettu. Kannattaa valitessa miettiä saajan kiinnostuksen kohteita ja tyyliä. Taiteilijoilta voi usein ostaa myös lahjakortin ja taidelainaamo on oiva paikka tutustua tarjontaan, Lilja pohtii.

Kuva: Tiia Ennala

Joulutarina on kerätty Visit Kangasalan joulukalenteriin 2020.