Tyttö ja joulukuusi Kangasalan torilla

Joulu alkaa, kun torin jouluvalot syttyvät

Joulunavauksessa torilla soivat tutut joululaulut, soppatykki höyryää kuumasta puurosta, joulupukki tervehtii vastaan tulevia lapsia ja iloinen puheensorina kantautuu kauas.

Kun torin suureen joulukuuseen syttyvät valot, alkaa erään kangasalalaisen perheen joulu:

Jouluvalojen sytytyksestä alkaa meidän joulun odotus. Se saa hyvälle mielelle ja on muodostunut perinteeksi niin lapsille kuin meille aikuisillekin. Meille on tärkeää avata joulu juuri täällä omalla kylällä”, kertoo Huutijärvellä asuva Tanja.

Erityisesti mieleen on jäänyt, kun nuorin lapseni oli vuosi sitten niin haltioissaan suuren kuusen valoista, ihan yhtä innoissani taidan itsekin olla siitä hetkestä!

Joulunavauksessa tori täyttyy monenlaisista myyjistä, joiden pöydistä voi löytää aarteita. Kotimainen käsityö ja taide, paikalliset herkut, jouluiset koristeet ja kranssit käyvät kaupaksi iltatorilla.

Lapset saavat valita joka vuosi torilta muiston itselleen, kuten käsitöitä ja tietysti suuret tikkarit. Me aikuiset ostamme leivonnaisia, ja viimeksi hankin kotiin kauniin jouluisen kukka-asetelman.

Perhe osallistui Joulunavaukseen ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten, kun perheen tytär esiintyi tapahtuman joulukulkueessa. Nyt he saapuvat joka vuosi ihastelemaan joulupuun valoja, torin lämmintä tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä.

Kuva: Tanja M.

Joulutarina on kerätty Visit Kangasalan joulukalenteriin 2020.